Ponedeljak 20.05.2019.
12:31
Vestionline

Han: EU neće primiti "problematične" zemlje

EPA/Boris Pejovic
Evropski komesar Johanes Han

Ujedno je naglasio i da je Severna Makedonija pozitivan primer u regionu da se problemi mogu rešiti, a severno-makedonski premijer Zoran Zaev istakao je da bi rešenje koje su Skoplje i Atina pronašli za dugogodišnji spor moglo biti ohrabrenje Beogradu i Prištini da nastave dijalog.

Han je, govoreći na skupu "Nove perspektive Severne Makedonije" u organizaciji Bečkog ekonomskog foruma (VEF), kazao da je trenutno Severna Makedonija jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema sporove sa susedima i da je time stabilnija od ostalih delova regiona.

- Stalno me pitaju ko će prvi pristupiti EU, a moj odgovor je uvek isti - radi se o procesu zasnovanom na zaslugama, o regata principu i brzina pristupa zavisi od toga ko najbrže napreduje na tom putu - istakao je Han.

- Počeli smo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom i trenutno su te zemlje formalno najnaprednije na ovom putu, ali to ne isključuje mogućnost da će Severna Makedonija uspeti da nadoknadi zaostatak koji ima, jer je jedina zemlja koja nema nijedan bilateralni spor sa susedima. U strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan smo jasno rekli da prihvatamo nove članice samo ako nemaju bilateralne konflikte - poručio je on.

Han je istakao da je najveći izazov u regionu odliv mozgova i da to treba sprečiti kroz snaženje ekonomije, kreiranje radnih mesta i većom perspektivom. Takođe je ukazao da, iako svi govore o Kini i Rusiji u regionu, najveći investitor je, po broju firmi, ipak EU, a i Austrija.

2024 © - Vesti online