Utorak 21.05.2019.
03:00
Z. Marjanović - Vesti

U Negotinu održana tradicionalna trka Roma

Z. Marjanović
Dokazivanje muškosti: Mladi na cilju

O datumu trke odlučuje najpoštovaniji među Romima, a poslednjih godina to je Mladen Đurić, predsednik Udruženja Roma.

- Tradicija je duga preko sto godina i održavala se i u najtežim vremenima i za Srbe i za Rome. Dan kada se održava trka mladića, zapravo dve trke, pravi je praznik za celu mahalu i svi na neki način učestvuju u događaju. Nakon brojnih priprema, u zakazano vreme prvo kreće trka dečaka koji će tek steći pravo da u učestvuju u trci mladića do 20 godina. Onaj koji je osmislio ovaj naš romski običaj pre više od jednog veka verovatno je imao na umu da se mladi Romi na ovaj način dokažu kao muškarci, ali i da pokažu svoju nameru da su spremni da poštuju lepši deo naše mahale - objašnjava Đurić.

Mladi iz mahale se za ovu manifestaciju pripremaju veoma dugo i sa nestrpljenjem očekuju početak trke, ali za ovaj događaj se pripremaju i devojke koje su izabrane kao najlepše. Ove godine, kao i prošle, za najlepšu Romkinju jednoglasno je, i to sa očiglednim razlogom, izabrana Maja Asanović.

- Za ovu trku devojka mora da pripremi kolač koji je okićen cvećem i novčanicama, uglavnom novčanicama od 500 evra. Devojka sa kolačem stoji na cilju i onaj ko je najbrži dobija pravo da me drži za ruku u kolu koje sledi odmah nakon trke. Naravno, uglavnom je trka ritualna, ali ponekad se desi da to osvajanje kolača i prava da devojku drži za ruku izrodi u nešto mnogo više od takmičenja - kaže Maja Asanović, koja verovatno ima mnogo razloga za radost što je ove godine svoje pravo izborio baš naočit mladić Bojan Jovanović.

Odmah nakon trke muzičari zasviraju kolo Voz koje je "najskuplje". Naravno, glavni u kolu je pobednik koji dok traje kolo drži devojku za ruku, ali ništa više od toga.

- Ova naša trka, zapravo, ima simboliku i poruku da je mladić sposoban i spreman da se oženi, da formira svoju porodicu i da o njoj brine - objašnjava Bojan Jovanović.

Posle opšteromskog veselja na ulici sve se nastavlja pod ogromnom šatrom i veselje traje često i do zore.

Z. Marjanović
Kolač okićen cvećem i evrima

Nekad bosi, danas moderni

- Evo, ni posle jednog veka ništa se bitno nije promenilo u ovom našem običaju, osim što smo nekada trčali bosi, po blatu i makadamu jer smo bili sirotinja, a danas u modernim patikama i sportskoj opremi, ali cilj je i dalje ostao isti. Ovako će biti, uz novotarije koje će vreme doneti, dok je Roma u našoj mahali - poručuje Mladen Đurić.
 

2024 © - Vesti online