Utorak 21.05.2019.
05:00
Z. Vicelarević - Vesti

Priča o osam vekova SPC

Z. Vicelarević
Zanimljivo predavanje: Dejan Ristić

Publika je, između ostalog, saznala da je SPC doživljavala i uspone i padove kako je narod jačao i kako je jačala država, tako je jačala i crkva zato što je ona istinska narodna crkva. A sa druge strane, kada je država slabila, usled različitog spleta istorijskih okolnosti, slabila je i crkva.

Ona je u pojedinim vremenskim periodima i zamirala, posebno u periodu Otomanske okupacije, posebno u periodu između 1463. i 1557. i između 1766. do 1920. Kada je ponovo bila obnovljena SPC u rangu patrijaršije.

Po rečima Ristića, postoje indicije i ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo iz istorijskog ugla, da su, prvo, na Vračaru spaljene mošti Svetog Save jer postoje indicije da je to bilo u nekim drugim i mnogo bližim delovima današnjeg Beograda i sa druge strane, postoje indicije u istorijskim izvorima koje svedoče da postoji mogućnost da su oni posmrtni ostaci koji su spaljeni 1595. Ne moraju nužno da budu posmrtni ostaci Svetog Save.

Nakon predavanja je istoričar Dejan Ristić za "Vesti" kratko rekao:

- Pre svega je posebna privilegija i čast održati predavanje u jednoj svetinji, u Hramu. To nije uobičajeno za nas istoričare i to je zaista jedan divan gest oca Simona i Crkvene opštine u Frankfurtu koja mi je uputila poziv i omogućila ovu čast. Ovo veče je bilo posvećeno zajedničkom promišljanju fenomena 800 godina Srpske pravoslavne crkve. Ovo nije bilo samo predavanje, kao što mi istoričari umemo to da kažemo, već potreba da razmenimo znanje, iskustvo, utiske i da razmenimo svoje poglede sa jednim fenomenom koji se zove Srpska pravoslavna crkva koja postoji od 1219. godine sve do danas.

Z. Vicelarević
Sava Bukinac i Dejan Ristić

Znanje kao bogatstvo

- Predavanje je bilo izuzetno i veoma poučno. Saznali smo, između ostalog, da smo do sada imali 56 patrijarha, a to nismo znali. Dejan Ristić nam je sve potanko objasnio i obrazložio. Sa ovog predavanja odlazimo sa više znanja, ali i sa željom da nam ponovo dođe da naučimo još nešto od njega iz istorije naše Srbije - rekao je Sava Bukinac iz Frankfurta.


 

2024 © - Vesti online