Ponedeljak 20.05.2019.
20:10
S. T. i Z. V.

Svetinje obradovale dušu

Lična arhiva
Ispred Svete Sofije u Carigradu

U prelepom manastiru se nalaze raskošni mozaici i čuvena ikona Vaskrsenja Gospodnjeg, a potom je put nastavljen ka hramu Svete Sofije, nekada najveće pravoslavne crkve koja je spoljnim izgledom pretvorena u džamiju. Danas je Aja Sofija jedna od najvećih turističkih destinacija današnjeg Istanbula. Hodočasnici su posetili i Vaseljensku patrijaršiju koja je u 11. veku bila prestonica pravoslavnih vernika Grčke, Rusije, Balkana i Male Azije.

- Osim što sam fasciniran istorijom i veličinom Carigradom, današnjim Istanbulom, posebno sam impresioniran, kao građevinski inženjer, arhitekturom i načinom kojim je sve to izgrađeno. Prosto je neverovatno da su u četvrtom veku tadašnjom tehnikom, bez kompjutera i ostalih modernih alatki, mogli da izgrade impozantne objekte koje ni uz pomoć današnje tehnologije ne bi bilo jednostavno izgraditi. Ne mislim samo na Crkvu Svete Sofije nego i na druga zdanja koje smo videli na ovom putu. Po mom mišljenju, svako bi trebalo da ode i obiđe taj grad - kaže Saša Ćelić iz Frankfurta.

Saša Bošković, takođe iz Frankfurta, takođe hvali grad, a na njega su još snažniji utisak ostavili hodočasnici.

- Drago mi je što sam baš s ovim ljudima krenuo na pokloničko putovanje. Svi smo se bolje upoznali i svako je spreman da pomogne u svakom trenutku, bilo da je reč o ozbiljnim stvarima. Volimo i da se šalimo. Mogli smo do sada mnogo toga da naučimo i vidimo i verujem da ćemo do kraja našeg hodočašća videti još mnogo znamenitosti.

A prilika za to bilo je puno jer se posle Carigrada išlo na Svetu Goru, na manastir Vatoped.
Vodič grupe hodočasnika je Đuro-Đuka Knežić, student teologije u Solunu:

- Naše putovanje je upravo doživelo duhovni vrhunac. Da bismo kompletirali sliku države Vizantije, otišli smo u manastir Vatoped koji je njen predstavnik u 21. veku. Pričestili smo se u kapeli koju je podigao Sveti Sava što je na nas svakako ostavilo poseban utisak. To se primetilo na celoj grupi hodočasnika. Što se mog utiska iz Carigrada tiče, ja verujem i nadam se da će Sveta Sofija opet da bude pravoslavna crkva.

Lična arhiva
U manastiru Vatoped

Poklonili se moštima Tri jerarha

Oduševljen je i Goran Sejmanović iz Frankfurta:

- Prvi put sam na Svetoj Gori i nema reči kojima bih mogao da opišem ovaj doživljaj. Još iz dečačkih dana sam želo da obiđem Atos koji je za mene bio negde daleko, a sad sam tu. Posebno me fascinirala isposnica Svetog Save na Kareji. U Carigradu me je fascinirala poseta Carigradskoj patrijaršiji gde smo se poklonili moštima Sveta Tri jerarha i videli smo crni stub za koji je bio vezan Isus Hristos pre raspeća.

Lična arhiva
S ocem Nikodinom u isposnici Svetog Save

Otpevali Himnu

- Više puta sam bio na Svetoj Gori i uvek se iznova obradujem i iznenadim lepotom svetinja. Pored manastira Vatoped, obišli smo i isposnicu Svetog Save gde nas je otvorena srca dočekao otac Nikodin. Tamo smo se pomolili i ispevali Himnu Svetom Savi. Na polasku smo za predivnu dobrodošlicu uzvratili poklonom. Svi smo pod jakim duhovnim utiscima hvala Gospodu Bogu što nam je omogućio ovo putovanje i ispunio nam želje - kaže Mladenko Žarić, potpredsednik crkvenog odbora i podđakon u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg.




 

2024 © - Vesti online