Ponedeljak 20.05.2019.
18:10
D. Pašić - Vesti

Suze zbog čuda Svetog Vasilija

D. Pašić
Pohvale za domaćina

Uprkos prohladnom i kišovitom jutru, brojni vernici su pohitali u hram kako bi se pomolili zaštitniku parohije. Zvona prelepe svetinje su tačno u 10 sati najavila Svetu liturgiju, a iz oltara su sveštenici naizmenično pojali "Hristos voskrese iz mertvih... ". Uz horsku pratnju, molitve Gospodu su prinosili protojerej-stavrofor Dragan Spasojević, protojerej Dragan Bajić i protođakon Zoran Kokanović. Pod dirigentskom palicom gospođe Kokanović, sve je zvučalo savršeno.

Svojom besedom prota Dragan Bajić nikoga u prepunom hramu nije ostavio ravnodušnim. Mogima će ostati dugo priča o čudu Svetog Vasilija koje je doživeo jedan od parohijana. Dosta parohijana je sa suzama dočekalo kraj nadahnute besede prote Bajića. Brojna deca su zatim prišla Svetoj čaši ali i odrasli, koji su se zavetovali da će postiti sedam dana.

Na kraju liturgije, gostima i slavskim domaćinima veliko priznanje i pohvale odao je starešina hrama, protojerej stavrofor Dragan Mićić i uručio im zahvalnice Crkvene opštine. Branko i Ljubinka Pejak su svesrdno pomogli dolazak sveštenika i hora iz Srbije. Familija Pejak je dugo godina živela u Lincu, a nedavno su se vratili u rodni kraj, Banju Koviljaču. Njima se posebno zahvalio prota Dragan Spasojević.

Sve je začinjeno bogatom slavskom trpezom. Domaćini slave su sa prijateljima, rođacima i ostalim parohijanima poslužili ručak za nekoliko stotina prisutnih. Kiša nije mogla da spreči da se ne odigra kolo u porti hrama i tako nastavi dugogodišnja tradicija obeležavanja slave. Sve su "okom kamere" zabeležile kolege iz Televizije Mlava.

D. Pašić
Domaćini slave: Porodica Martinović

Radost Martinovića

Poseban dan je ovo bio za domaćina slave, familiju Martinović. Dragana i Slaviša su sa svojim decom molitveno ispratili celu liturgiju stojeći pored slavskog kolača. Najsvečaniji trenutak, lomljenje slavskog kolača je okupio sve prisutne u hramu. Protođakon se pomolio za članove porodice Martinović, ali i za nove domaćine sledeće godine, porodicu Popović iz Šlisberga. Blagoslov je dobila i familija Kopuz, takođe iz Šlisberga, koja se prijavila za domaćina slave 2021.

Pesmom za Kosmet

U četvrtak od 18.30 u hramu Svetog oca Vasilija Ostroškog u Lincu održaće se humanitarno kulturno veče, pod nazivom Pesmom za Kosmet, sa ciljem pomoći ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji. U programu će učestvovati studenti Muzičke akademije kao i članovi srpskih udruženja iz Gornje Austrije. Ulaz je besplatan, a novčani prilog za ugrožene dobrovoljan.



 

2024 © - Vesti online