Ponedeljak 20.05.2019.
09:52 >> 10:33h
Vestionline

Ukrajina: Zelenski inaugurisan za predsednika, pa raspustio Radu i zakazao vanredne izbore

EPA/SERGEY DOLZHENKO
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Zelenski je položio zakletvu stavivši ruku na Ustav Ukrajine i Peresopnicko jevanđelje. Posle toga on je dobio zvanične simbole vlasti šefa države - znak predsednika u obliku lanca, pečat i žezlo.

Zelenski je u svom obraćanju rekao da "nema pravih ili pogrešnih" Ukrajinaca i pozvao na jedinstvo u zemlji.

- Mi smo svi Ukrajinci. Ne postoje veći ili manji, pravi ili pogrešni, svi su Ukrajinci. Od Užgoroda do Luganska, od Černigova do Simferopolja, u Lavovu, u Harkovu, u Donjecku, u Dnjepru, u Odesi - svi smo Ukrajinci i treba da budemo ujedinjeni, jer samo tada jaki - istakao je Zelenski, govoreći u Radi.

On je dodao da "evropska zemlja počinje sa svima. Da, mi smo izabrali put ka Evropi, ali Evropa nije negde tamo, Evropa je ovde. A kada Evropa bude ovde (u glavi), ona će biti u Ukrajini".

Prema njegovim rečima, od danas je svaki Ukrajinac odgovoran za Ukrajinu.

Zelenski je posle inauguracije objavio da raspušta skupštinu i raspisuje vanredne parlamentarne izbore. On je takođe pozvao skupštinu da ukine poslanički imunitet i usvoji novi izborni zakon.

Ukrajinski predsednik takođe je tokom inauguracije rekao da ne želi da u kancelarijama zvaničnika stoje portreti sa njegovim likom.

- Zaista želim da u vašim kabinetima ne stoje moje fotografije, da ne bude mojih portreta, jer predsednik nije ikona. Predsednik nije portret. Obesite tamo fotografije svoje dece i pre svake odluke ih pogledajte u oči - naveo je Zelenski.

2024 © - Vesti online