Ponedeljak 20.05.2019.
00:55
B. Simonović - Vesti

Grešna ljubav Jelene Savojske (11): Knjaz presekao čvor

Lična arhiva
Bista vojvode Gavra Vukovića u auli Fakulteta političkih nauka u Podgorici

"Knjaz i princ rijetko se gledaju, a princesa jednako plače" (naglasio B. S.),kaže Gavro Vuković i ističe da je knjaz Nikola, ako i ne raskine veridbu, bio naumio da niko od porodice ne prati Jelenu do Rima već da ona ide sa verenikom i svatovima "samo u pratnji gospođice Neikom".

Konfuziju i mučnu neizvesnost je opet prekinuo neumorni i nepokolebljivi Gavro Vuković. On je najprije umirio i urazumio razboritu kneginju Milenu od koje je dobio podršku da tako otvoreno i bez uvijanja razgovara i sa knjazom Nikolom i na svaki način pokuša da ga odvrati od onoga što je naumio. Burni i nimalo prijatni razgovor sa ozlojeđenim knjazom se dogodio u velikoj odžakliji na dvoru u prisustvu knjaževog sina, prestolonaslednika Danila, a Gavro Vuković je ovako opisao te mučne i višestruko sudbonosne trenutke:

"Ističući sreću koju mu je proviđenje pružilo, pa umjesto da je prima s blagodarnošću, on ju nemilosrdno od sebe odbija i hoće da proizvede jedan jevropski skandal kakvog u svjeckim analima nije bilo, na usladu zavidljivim dušmanima, razriješio sam govor u najžešćem tonu jer nijesam želio proći ispod perjaničkih nogu, a i zasluživao sam, jer taj moj ton nije odgovarao ni mjestu, niti uzvišenoj ličnosti na čiju je adresu bio upravljen. Najposlije, pošto sam izgovorio ove riječi: dovedeni ste iz nekakvog uobraženog straha od Rusije, da omalovažavate najvišu slavu vaše kuće, e će vaša kćer da sjedne na najviši prestol na svijetu, na prestol Julija Cezara i drugih imperatora rimskih, što se može nazvati blasfemijom i uobraženim precjenjivanjem samoga sebe..."

Za čudo, preki i brzoreki knjaz Nikola nije reagovao na tu nimalo diplomatsku besedu svog vodećeg diplomate, nije mu rekao ni riječi, "ni gorke, ni slatke", kako veli Vuković, već je zatražio da se porodica okupi, da sve to što je izgovorio Gavro Vuković, pre svih, čuje i kneginja Milena. Kad je ona potvrdila da je sve to već čula i razumela i da je uvjerena da Vuković "u svemu ima razloga", knjaz Nikola je presekao čvor:

"U Rim idem ja, knjaz Mirko, princesa Ana, knjaginja i knjaz nasljednik neka ostanu" - zapisao je Gavro Vuković, naglašavajući da je princeza Ana na te očeve reči počela burno da protestuje i plače, da ona neće da ide i prisustvuje preveravanju svoje sestre, što je knjaza Nikolu žestoko naljutilo, dotle da je uplakanu ćerku isterao iz odaje.

"Do ovog časa", piše dalje Vuković, "vladala je u dvoru potpuna sumornost, nezadovoljstvo, intrige, razne pakosne kombinacije. Princesa Jelena bila je zabrinuta i plakala je (naglasio B. S). Princ napoljski znao je kakvo se kolo oko njega vrze, ali se nije na to osvrtao. Njemu više niko nije mogao stati na put da postigne što je naumio, pa neka na Cetinju bude šta god hoće..."

Otresiti princ

Ne osvrćući se na porodične bure i raspre u kući svoje izabranice, na gromovite političke udare, prvenstveno sa istoka, koji su iz temelja potresali dinastičku kuću njegove buduće tazbine, otresiti i nepokolebljivi Italijan je otišao sa Cetinja, odlučan i tvrdo uveren da će se uskoro vratiti pod Orlov krš sa svatovima i da ga više ništa ne može sprečiti u ostvarenju želje, da se uprkos svim vekovnim običajima i kanonima, oženi prelepom inoverkom koja ga je potpuno očarala svojom lepotom, otmenošću, obrazovanjem i kulturom.

Bračni ugovor

Zanimljivo je da je u prvobitnoj verziji bračnog ugovora, uprkos činjenici da su ga sačinili najistaknutiji pravnici i sa jedne i sa druge strane, izostala veoma važna klazula o uzajamnom pravu nasleđivanja prestola. Zato je, na inicijativu Italijana, ugovor naknadno dopunjen u tom pogledu. Ta klauzula, kako je zapisao Gavro Vuković, glasi:
"Bračnom vezom Princa od Napolja sa crnogorskom princezom Jelenom, niti njeni potomci mogu doći na crnogorski presto, niti Petrovići Njeguši na italijanski, ni u kojem slučaju."

SUTRA - Grešna ljubav Jelene Savojske (12): Prokletstvo lepote

2024 © - Vesti online