Nedelja 19.05.2019.
13:15
D. Dekić - Vesti

Kristali za srpsku ratnicu

D. Asanov
Svestrana: Nataša Lazarević

Kreacijama za Balkaniku, beogradska dizajnerka je i prošle godine u Lisabonu bila deo festivalske noći koja već nekoliko godina nosi epitet planetarne. Zatekli smo je u radu na nakitu za voditeljku RTS Draganu Kosjerinu, koja u finalu Evrosonga čita rezultate glasanja srpskog žirija.

Nataša nam otkriva da je inspiraciju za Neveninu vrhunsku ekstravaganciju i kraljevsku notu utkanu u finalni dizajn čiji su najupečatljiviji izraz kristali od metala, pronašla u nazivu i tekstu pesme "Kruna".

- Trebalo je predstaviti i porukom i jačinom koju nosi - priča dizajnerka koja je s modnom kreatorkom Nevenom Ivanović osmislila stajling pevačice. Zanimljivo je da su dve umetnice, siluetu Neveninog izgleda, okvirno dogovorile, nastavile nezavisno da rade i skoro do samog kraja jedna nije videla šta je radila ona druga. Na njihovu radost, sve se savršeno uklopilo, a nakit i haljina se ispostavili kao veličanstven spoj.

Saradnja sa Balkanikom

Do saradnje sa Balkanikom je, kaže, došlo zahvaljujući Neveni Ivanović, uspešnoj kreatorki, mojoj dugogodišnjoj prijateljici i saradnici koja stoji iza brenda NEO Design.

- Prošle smo zajedno kroz mnoge projekte i modne editorijale. Pri odabiru stiliste za Balkaniku, nju je primetila odgovorna ekipa RTS zbog ranije saradnje sa Nevenom Božović. Pozvali su je da osmisli kostime i ostane na projektu kao stilista, a ona je znajući moj opus i da često radim skice po zahtevu klijenta, preporučila mene - priča kako se ovogodišnjom saradnjom sa Nevenom Božović "na neki način, zatvorio krug".

Kada je pozvana da radi sa Balkanikom, oni i predstavnici RTS su već imali ideju vodilju.
- Logo Balkanike trebalo je pretočiti u nakit, kako bi se provlačio kroz njihov stajling za nastup i ostala dešavanja tokom takmičenja. Osmislila sam i predložila nekoliko idejnih rešenja, dopalo im se, odabrali smo najbolje i počela je naša saradnja.

Dileme za ovogodišnju predstavnicu Srbije nije bilo, jer tim koji dobija ne treba menjati. Nevena Božović je posle proverene uspešne saradnje odabrala Nevenine i Natašine kreacije za Beosong, trijumfovala i obezbedila odlazak u Tel Aviv.

- Reakcije na celokupan stajling su bile sjajne, pa je ista ekipa čiji sam deo, nastavila da radi za evrovizijski nastup. Zbog slične forme haljine koju naša predstavnica nosi u Izraelu, odlučile smo da se nakit ne menja mnogo. Inače, Nevena je dobila mnogo crteža od obožavalaca i poštovaoca Evrovizije, iz kojih se vidi da su nakit doživeli kao zaštitni znak njenog nastupa. To mi je bio signal da smo na pravom putu.

Ekstravagancija na delu

Ogrlica za nastup na Evrosongu je nešto bogatija od beovizijske, a Nataša ukazuje da je u skladu sa haljinom i glamuroznom scenom. Na ogrlici su kristali od metala, ideja koja joj se rodila pre nekoliko godina.

- Gajim biljčicu koja izgleda kao formacija kristala i razmišljala sam da bi bilo interesantno napraviti takvu kolekciju. Uradila sam par sitnih komada, ali nekako nije bilo prilike za tu ekstravaganciju. Posvetila sam se drugim projektima, pa je kolekcija pričekala svoj trenutak.

A, taj trenutak je stigao sa pozivom da uradi nakit za Nevenu i čim je čula njenu pesmu, bilo joj je jasno da to moraju biti kristali.
- Nevena je kraljica, ratnica koja životom brani svoju ljubav, kako ona i kaže u pesmi. Velika sloboda koju mi je dala u osmišljavanju nakita za nastup i za predstavljanje na ostalim evrovizijskim manifestacijama tokom takmičenja, dozvolila mi je da pustim mašti na volju. Tako je cela priča spontano dobila neki prizvuk modernog superheroja, ratnice, moćne kraljice. Nadam se da se tako i osećala i da joj je doneo sreću!

Svaki Natašin komad nakita je priča za sebe. Ona kreira i svedenije komade, "za svaki dan", ali kada se pojavi prilika da svoju umetnost i modne detalje bez kojih žene ne mogu, predstavi na pravi način ne razmišlja mnogo da li je to nešto što može da se nosi svakog dana ili je za večernji stajling, niti da li će se prodati.
- Razmišljam o slici, i priči koju na taj način pravimo. Kada se napravi dobra priča, to se na kraju i prepozna i nađe svoj put do šire publike.

Natašine vredne ruke su osim dve "evrovizijske saradnje", kreirale za više poznatih ličnosti. Sarađuje sa njima lično, ili preko stilista. To su uglavnom pevačice, manekenke, voditeljke, mladi bendovi. Ponele su njeno prstenje, minđuše, narukvice, ogrlice... Rad sa poznatima doživljava kao zanimljivu priliku, baš kao i rad na fotografisanju editorijala za modne magazine, jer dopušta kreativnost i zahteva određenu dozu ekstravagancije.

Priroda i geometrija

Tako su, kaže, nastali i neki od najzanimljivijih modela koje je radila.

- Ana Štajdohar je često nosila moj nakit u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem", ali i u drugim prilikama, a Maji iz benda E pladž sam
radila promo prstenje sa imenom benda. Osmislila sam i nakit za Branku Glavonjić, urednicu i voditeljku emisije "Bunt" i Bunt rok festivala, za Slađanu Milošević, devojke iz Dea Dia benda, Maju Berović, i nekoliko mladih bendova, za nastupe, spotove i editorijale. Tu saradnju, ne vidi kao posebno zahtevnu, jer su te dame većinom oslonjene na njenu viziju.

- Ako im kreiram posebne komade ili treba da predložim kombinacije, važno je da znam za koju će priliku poneti nakit, da li za nastup, spot ili koncept ako se radi o fotografiji. Ostalo se lako dogovorimo.

Po profesiji je dizajner enterijera, ali je stvaralačku strast ovaplotila u nakitu. Metali su njen definitivan izbor, jer su čvrsti i postojani, mogu dočarati i nežne forme, a lako se kombinuju sa stilovima i bojama.
- Kroz komade koje izrađujem uglavnom se provlače i prepliću priroda i geometrija, i tu se formirala neka već prepoznatljiva celina. Trudim se da pravim nešto što nije podređeno određenoj ciljnoj grupi po stilu, ili godinama - priča ova dizajnerka.
Natašin umetnički izraz je postao brend, a ona priznaje da joj je drago kad vidi da to prepoznaju i ljudi koji nose njen nakit, i što se dešava da najrazličitije osobe priđu i kažu: "E, ovo je baš za mene!"

Kreativna sloboda

Natašin rad na nakitu za Evrosong 2018. i 2019. se razlikovao.
- Sa Balkanikom je trebalo odgovoriti na neke osnovne zahteve. Nakit je trebalo da bude moderan i scenski, ali da zadrži etno-duh, i kao što sam
rekla da uključi njihov logo, pa nisam mnogo izlazila iz tih okvira. Na Neveninom beovizijskom stajlingu nije bilo određenih smernica. Rekla je šta joj se dopada i prepustila nam osmišljavanje svih detalja.

Patinirana nota

- Što se tiče izbora materijala za nakit, u početku sam koristila sve moguće, eksperimentisala, tražila sebe, i pronašla se u metalu. Prvo je to bio mesing, jer ima lepu boju starog zlata, može imati divnu patinu i delovati starinski, boho, ali i bogato. Kasnije sam prešla na aluminijum i nerđajući čelik, i tu se zadržala. Oni ne menjaju boju i ne izazivaju alergije, tako da su za mene najbolji izbor. Pristupačniji su od srebra i zlata, a neće patinirati, menjati se, već ostaju kao prvog dana, uz povremeno poliranje, ako zatreba.

Frida Kalo kao izazov

- Jedna od najzanimljivijih bila mi je saradnja sa poznatom beogradskom manekenkom Majom Atanasijević poznatijom kao Zipa Džoma, koja je pozirala za čitav niz "Javnih časova crtanja" u Kulturnom centru Grad. To je jako zanimljiv projekat art direktorke Ljudmile Stratimirović. Maja je na svakom času pozirala, interpretirajući neku sliku poznatih svetskih umetnika i umetnica, pa je mene pozvala kada su radili Fridu Kalo.

2024 © - Vesti online