Nedelja 19.05.2019.
19:15
Ž. Marković - Vesti

Zaigralo i staro i mlado

Ž. Marković
Sve{tenik Qubomir Zorica, Igor Milojković, Blažena Bradonjić, Aleksandar Lukić i Milada Đurić

Na ovoj kulturnoj manifestaciji su nastupala sledeća kulturno-umetnička društva iz Nemačke, Austrije i Švajcarske: Svilen Konac iz Ingolštata, "Jovan Jovanovi Zmaj" iz Feldkirha, Arhangel iz Filingen-Šveningena, "Sveti Sava" iz Gepingena, Kolo iz Voralberga, "Vuk Stefanović Karadžić" iz Raštata, Zavičaj iz Vintertura, Morava iz Štutgarta, Srbija iz Braunaua i domaćin "Sveti Nikolaj Srpski".

Specijalni gosti su bili pisci Jasna Kosanović, Veljko Šljuka, Ružica Udovičić, članovi Literarnog udruženja "Zdravko Đekić" iz Štutgarta, guslar Siniša Ikanović, veoma draga i rado viđena prijateljica i saradnik iz Srbije Dragica Radović, jedan od osnivača CIOTIS-a u Beogradu.

Na kraju programa u sklopu poslednje koreografije domaćina, nastupao je i zdravičar Žikica Šimunović, član ovog udruženja rodom iz Futoga. Gosti u prepunoj VFB hali u Ulmu su bili na nogama i u zajedničkom druženju sa muzičarima Džuboks benda družili se do kasno u noć.

Domaćini i uprava KUD-a pod rukovodstvom predsednika Igora Milojkovića se srdačno zahvaljuju svim učesnicima i apeluju na sve goste da se i sledeće godine svi zajedno okupe oko slavskog kolača, ikone i sveće i da ova slava postane sabor, a da KUD "Sveti Nikolaj Srpski" bude centar srpske kulture u ovim krajevima.

Od prošle subote je započela jedna nova tradicija, koja će se održati svake godine u narednim godinama. Time će se KUD "Sveti Nikolaj Srpski" još više omasoviti i gajiti srpsku kulturu, umetnost i ljubav prema precima i zavičaju.

Druženje važnije od nadmetanja

Dragica Radović je izjavila da bi trebalo više ovakvih skupova da bude sa puno ljubavi na sceni i gde nema bodovanja, već međusobnog druženja omladine. Scenario umetničkog programa je uradila Jelena Šimunović, član ovog udruženja i umetnički rukovodilac pevačke grupe i organizator umetničih delova programa.

Upis novih članova

Upis novih članova, igrača, pevača i ljubitelja folklora vrši se svake nedelje u prostorijama TV Viblingen, a za više informacija posetiti Fejsbuk stranicu "Sveti Nikolaj Srpski".

2024 © - Vesti online