Nedelja 19.05.2019.
09:35
Vestionline, Tanjug

Fabrici: Ovaj put vodi Srbiju i region u EU

Tanjug
Sem Fabrici

On je prilikom otvaranja ovog dela autoputa istakao da Evropa snažno podržava povezivanje zemalja i ljudi, slobodan promet ljudi i robe uključujući i Zapadni Balkan. 

Fabrici je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja deonice puta duge 26 kilometara navodeći da je u tome pomogla EBRD svojim kreditom od 314 miliona evra, a da će ovaj projekat imati brojne koristi. 

Put će pre svega omogućiti sigurniji transport i prevoz u regionu, a važan je i za ljude koji putuju na odmor ka različitim destinacijama. 

Fabrici je istakao da put ne samo što povezuje Srbiju i Severnu Makedoniju, već Austriju, Hrvatsku, Grčku, da je to najduži panevropski koridor od Salcburga, u Austriji do Soluna u Grčkoj, da unapređuje Zapadni Balkan. 

On je istakao da ovo nije samo deo infrastrukture, ovo je put koji će doneti benefit građanima, sigurnije putovanje, brži prelzak granica.

Zahvalio je i odao priznanje svima koji su u izgradnji puta učestvovali i uložili napor da ovaj projekat uspe, kao i onome što je Srbija postigla uključujući i izgradnju najdužeg tunela Manajle.

Srbija nastavlja ovim putem, kako je rekao i ka evropskim aspiracijama, kao i ka Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope sa sedištem u Beogradu.

Šefu delegacije EU predsednik Aleksandar Vučić se, u svom obraćanju, inače, izvinio što nije bilo prevoda njegovog obraćanja, i zahvalio i njemu i ostalim ambasadorima na prisustvu svečanosti, uveren, kako je rekao, da i Fabricijev i dolazak ostalih ambasadora pokazuje koliko žele uspeh Srbije. 

2024 © - Vesti online