Nedelja 19.05.2019.
08:28
sputniknews.com, Vestionline

Erdogan: Rusija i Turska bi mogle zajedno da prave S-500

wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Foto: Ilustracija

- Ugovor za S-400 je završen, prema dogovoru bi isporuke trebalo da počnu u julu, a možda i ranije. Rusija nam je ponudila vrlo dobre uslove. Nakon toga pričaćemo i o S-500, uključujući i o njihovoj zajedničkoj proizvodnji, kao i sa S-400 - rekao je Erdogan na sastanku sa mladima u Istanbulu.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su predale Turskoj pet lovaca F-35, na kojima se u Sjedinjenim Američkim Državama obučavaju turski piloti. Turski lider uveren je da će Sjedinjene Američke Države ispuniti sve svoje obaveze prema Turskoj u okviru programa F-35.  

Turska je ranije saopštila da neće odustati od planova za kupovinom S-400 i da će prva serija ovog sistema protivvazdušne odbrane stići u zemlju u julu.

Sjedinjene Američke Države tvrde da su sistemi S-400 nekompatibilni sa standardima NATO-a, prete sankcijama zbog njihove moguće nabavke i više puta su govorile da bi mogle da odlože ili otkažu proces prodaje Turskoj najnovijih aviona F-35.

Turska je jedan od učesnika međunarodnog američkog programa za razvoj F-35. Turska je takođe više puta izjavljivala da S-400 ne predstavlja pretnju američkom F-35.

2020 © - Vesti online