Subota 18.05.2019.
20:13
Tanjug, Vestionline

Čadež: Veliki dan za celu Evropu, "spojili" Solun i Salcburg

Tanjug
Marko Čadež

- Ovo je stvar od najvećzg značaja za evropsku, srpsku i privredu regiona - rekao je Čadež za TV Pink.

On je istakao da je u poslednje četiri godine otvoreno 180 novih fabrika i pogona, a 80 odsto je vezano za Koridor 10.

Čadež je ukazao da je za pet godina otvoreno 300 kilometara autopta i da je od 2014. do 2018. Srbija uvećala svoj BSP za 6,2 milijarde evra, dok se od 2008. do 2013. gradilo malo kilometara puteva, zanemarljivo, a vrednost BDP je u tom periodu podignuta za 700 miliona evra.

- Tu se vidi direktna veza između infrastrukture, dolaska stranih investitora, zapošljavanja i dodatne vrednosti - rekao je Čadež.

On je dodao da praktično nema nedelje, a da se ne razgovara sa nekim investitorom.

Istakao je i da od 13 lokalnih samoprava koje su vezane za južni deo Koridora 10, 11 spada u nerazvijena područja, a to znači da imaju BDP 50 odsto ispod proseka, te dodao da će investitori, zahvaljujući autoputu, sada dolaziti u taj kraj zemlje.

Direktorka TOS-a Marija Labović istakla je da je završetak autoputa kroz Grdelicu važan i za turizam, jer postavlja Srbiju na višu lestvicu konkurentnosti nego što je bio slučaj do sada.

Kako je rekla, saobraćajna infrastruktura je jedan od osnovnih preduslova za razvoj turzima i zato se nada da će se nastaviti trend dolazaka i noćenja turista, kao i trend povećanje deviznog priliva od turizma.

2024 © - Vesti online