Subota 18.05.2019.
12:25 >> 12:54h
Tanjug, Vestionline

Protest u Blajburg protekao bez incidenata (FOTO, VIDEO)

EPA/Alex Halada
 

Tokom jednosatnog protesta, članovi Zelenih i Antifašističke akcije održali su govore u kojima su istakli nužnost zabrane komemoracije na Lojbaškom polju koju smatraju skupom zagovaratelja nacizma.

Protestu se pridružilo i desetak antifašista iz Austrije i Slovenije, kao i stanovnika Blajburga, prenosi Hina.

Demonstranti su nosili transparente s natpisima "Nikad više" i "Za zabranu ustaških i nacističkih susreta" na nemačkom i slovenačkom jeziku.

 

Skup koji je organizovao bivši poslanik stranke Zeleni Karl Olinger trebalo je da bude održan na Lojbaškom polju, na kojem se održava i komemoracija pripadnicima ustaških formacija ubijenim na tom području neposredno po okončanju Drugog svetskog rata, ali je iz sigurnosnih razloga premešten u središte Blajburga.



Koruška policija je ranije najavila da će pojačati sigurnosne mere za vreme održavanja komemoracije, kako bi bile sprečene provokacije koje bi mogle da prerastu u sukobe.

Početkom nedelje neslaganje sa održavanjem komemoracije na Lojbaškom polju izrazio je i gradonačelnik Blajburga Štefan Visočnik, koji je komemoraciju nazvao "maskom za slavljenje nacizma i ustaštva" i da taj skup predstavlja "ozbiljan rizik za javni red".

2024 © - Vesti online