Subota 18.05.2019.
09:50
B. Cvetojević - Vesti

Ninković piše istoriju!

Vesti
Miloš Ninković

Nema sumnje da će veći deo srpske zajednice na Petom kontinentu u nedelju uveče (4.30 po vremenu zapadne, odnosno 6.30 po vemenu istočne obale) biti naklonjen gostima. Razlog je više nego očigledan - već četvrtu godinu najjači adut Sidneja je srpski fudbalski as Miloš Ninković. Igrač vrhunskog svetskog renomea, jedan od malobrojnih fudbalera tako moćnog kalibra koji su igrali na australijskim terenima.

- Veoma sam srećan i ponosan što ću imati priliku da ponovo igram veliko finale A-lige. Isto se osećaju svi u klubu i čvrsto smo rešeni da posle godinu dana bez titule vratimo šampionski pehar u Sidnej - istakao je Ninković u razgovoru za "Vesti".

Nebesko plavi su otputovali na zapadnu obalu ispunjeni samopouzdanjem posle istorijske pobede nad Viktorijem u polufinalu - 6:1. S druge strane, Pert je takođe dobio injekciju pozitivnog naboja jer je posle dramatičnih 120 minuta igre sa penala eliminisao žilavi Adelajd. 

- Znao sam da će morati da pukne preko nečijih leđa za sve naše promašaje. Nikoga ove sezone osim poslednjeplasiranih Marinersa nismo ubedljivo pobedili, a mnogo puta smo zaslužili da slavimo sa 3-4 gola razlike. Na kraju, i to se desilo i to onda kad je bilo najpotrebnije i najslađe, baš protiv Melburna. Pobeda od 6:1 nam svima daje dodatnu energiju da i u odlučujućoj utakmici za titulu odigramo najbolje što možemo i nastavimo dominaciju u međusobnim duelima sa Glorijem - kaže Ninković.

A ta premoć Sidneja u mečevima sa Pertom je takva da se komotno može reći da im je osvajač lige redovna mušterija. Čak 10 od poslednjih 11 međusobnih duela u A-ligi pripalo je Sidneju, a tu jedinu pobedu Glori je zabeležio u januaru ove godine na domaćem terenu - 3:1. Prethodno, Sidnej je slavio u Pertu sa 3:2, a u poslednjem meču odigranom 18. aprila u sidnejskom predgrađu Kogra nebesko plavi su pobedili sa 1:0, golom Adama Le Fondra.

- Što se mene tiče, neka se ponovi isti rezultat - priželjkuje Ninković. - Međutim, svesni smo da to neće biti lak zadatak i da Pert ima odličan tim, što su i potvrdili ubedljivim osvajanjem ligašog dela sezone. Ipak, ovo je utakmica u kojoj sve što je bilo ranije pada u vodu, meč u kojem pravo na greške i popravni ne postoji, a mi imamo daleko više iskustva u takvim utakmicama od našeg rivala. Pogotovo velika motivacija za nas je što se borim za četvrtu titulu u istoriji kluba, koja će nam omogućiti da uz Viktori postanemo jedini sa tolikim brojem naslova prvaka.

Uistinu, Sidnej je najuspešniji tim A-lige u poslednjih nekoliko godina. Poslednju titulu osvojili su 2017. protiv Viktorija, a iste godine su trijumfovali i u FFA Kupu. Nasuprot njima je ekipa koja nije igrala u tako velikim utakmicama, pošto je prvi i poslednji put Glori nastupao u velikom finalu A-lige još u maju 2012. kada je poražen od Brizbejna.

Međutim, Pert je ove godine neumoljiv kod kuće. Poraženi su samo jednom u poslednjih deset mečeva na domaćem terenu, ali ne treba zaboraviti i to da finale neće igrati na svom HBF stadionu, već na novom Optus stadionu.

Dobra vest za oba trenera je da povređenih ik suspendovanih igrača nema. Toni Popović i Stiv Korika će na talon moći da izbace svoje najjače adute, pa će se jedni spram drugih naći ponajbolji igrači A-lige - Kastro, Ikonomidis, Kijaneze i Ridi sa jedne, a Ninković, Brosk, Le Fondr i De Jong sa druge strane. Sve je dakle spremno za istinski fudbalski spektakl u kojem će pasti odluka o prvaku Australije. Sidnej četvrti put ili prvenac za Pert, saznaćemo u nedelju uveče kada sudija Šon Evans iz Melburna označi kraj 14. finala A-lige.

Vesti
Optus stadion

SVI ŠAMPIONI

2005/06. Sidnej FC
2006/07. Melburn Viktori
2007/08. Njukasl Džets
2008/09. Melburn Viktori
2009/10. Sidnej FC
2010/11. Brizbejn Rour
2011/12. Brizbejn Rour
2012/13. C.Koust Mariners
2013/14. Brizbejn Rour
2014/15. Melburn Viktori
2015/16. Adelajd junajted
2016/17. Sidnej FC
2017/18. Melburn Viktori
2018/19. ?

Pregovori sa kapitenom

Miloš Ninković je prethodnih dana dobio i specijalni zadatak od uprave kluba. Naime, srpski as je zadužen da pomogne u ubeđivanju kapitena Aleksa Broska da odustane od penzije i potpiše novi ugovor na još jednu sezonu.

- Razgovarao sam prvo sa predsednikom Skotom Barlouom, koji je izneo stav kluba da nam je glavni zadatak da zadržimo Broska u timu još jednu godinu. Posle toga sam imao i razgovor sa Aleksom i pokušao da ga ubedim da promeni odluku i nastavi da igra. Iako ima 35 godina i dalje je neverovatan igrač i siguran sam da može da odigra i narednu sezonu. Sidnej sa Broskom i bez njega definitivno nije ista ekipa - istakao je Ninković.

2024 © - Vesti online