Petak 17.05.2019.
19:10
Dojče vele

Dojče vele: Šta Angela Merkel uopšte radi u Hrvatskoj?

Tanjug/AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Mnogi se pitaju: zar Merkelovoj tih dana nije mesto u Nemačkoj?

Nedeljnik "Špigl" u svom internet-izdanju članak naslovljava pomalo apsurdnom konstatacijom: umesto na završnici predizborne kampanje nemačkih demohrišćana u Minsteru, Merkelova promoviše glavnog kandidata Vebera - u Hrvatskoj:

"Proteklih dana čudno je bilo to što Merkelova, sa izuzetkom skupa u Minhenu, ne nastupa ni na jednom predizbornom skupu Unije u Nemačkoj. I prilikom zvaničnog početka predizborne kampanje u Minsteru - nedostaje kancelarka. Dakle: Zagreb umesto Minstera, Hrvatska umesto Severne Rajne Vestfalije".

"To sa jedne strane ima smisla", nastavlja se u tekstu u Špiglu onlajn, "jer je Angela Merkel još u decembru prepustila rukovođenje CDU Anegret Kramp-Karenbauer. S druge strane, kancelarka je već godinama najvažnije lice nemačke politike prema Evropi pa bi neko trebalo da objasni kako to da baš ona ostaje van izborne borbe. Da li to kancelarka želi da izbegne odgovornost za eventualni loš rezultat Unije? I ne na kraju: zašto se Merkelova upravo sada drži po strani kada sa Veberom Nemačka prvi put nakon 50 godina ima priliku da postavi postaviti Nemca za predsednika Evropske komisije", pita se Peter Miler, dopisnik "Špigla" iz Brisela.

Zna li Merkelova koliko je HDZ blizak ustašama?

Kritike radio-stanice Dojčlandfunk idu još dalje: u članku "Sporna izborna pomoć Angele Merkel u Hrvatskoj" autorka Sabine Adler podseća na prevelike simpatije koje vladajuća HDZ ima prema ustašama. I sad baš toj stranci kancelarka pomaže u izbornoj borbi.

"Istoričar Hrvoje Klasić voleo bi da podseti kancelarku kome to ona pomaže - to naime nikako nisu čiste demokrate. Zajedno sa glavnim kandidatom Evropske narodne stranke Manfredom Veberom, kancelarka će u Zagrebu podržati stranku čiji je osnivač Tuđman umanjivao broj žrtava ustaša i malo toga uradio protiv revizionizma.

"Ono što se u Nemačkoj nikad neće dogoditi - da se nacisti koji su pobegli i sakrili se u Paragvaju i Argentini vrate i preuzmu položaje moći - to se u Hrvatskoj dogodilo početkom devedesetih", nastavlja Dojčlandfunk prilog izjavom istoričara Klasića. "Ustaše, njihovi sinovi i unuci, su se u tada još postojećoj Jugoslaviji borili protiv Srba koji su se smatrali glavnim protivnicima nezavisne Hrvatske. Kao 1941".

Dojčalndfunk podseća i da se u Splitu redovno obeležava 10. april, dan osnivanja NDH koja je bila saveznica Hitlerove Nemačke i to mimohodom ekstremno desnih simpatizera ustaša, i u prisustvu lokalnih zvaničnika. "A i u Splitu je vodeća stranka HDZ kojoj Angela Merkel i Manfred Veber u Zagrebu pomažu u predizbornoj borbi", završava prilog Dojčlandfunk.

2024 © - Vesti online