Petak 17.05.2019.
15:35
Vestionline, Tanjug

"Nadam se da nećemo započeti rat s Iranom"

EPA/ERIK S. LESSER
Donald Tramp

Agencija navodi da je Tramp juče direktno upitan da li će započeti rat s Iranom na šta je odgovorio sa: "Nadam se da ne", dan nakon što je putem Tvitera ponovio želju za dijlogom porukom da se "nada da će Iran želeti uskoro da razgovara".

Navodi se da je ton ovih objava u konstrastu sa serijom poteza koji su SAD i Iran povlačili poslednjih dana, značajno povećavši napetosti na Bliskom istoku.

AP navodi da su u proteklih godinu dana Trampov savetnik za bezbednost Džon Bolton i državni sekretar SAD Majk Pompeo bili zastupnici u javnosti kampanje "maksimalnog pritiska" predsedničke administracije na Teheran.

Zamenik šefa iranske elitne Revolucionarne garde Mohamad Saleh Džokar izjavio je ranije danas da bi čak i rakete kratkog dometa koje ta zemlja poseduje mogle da dosegnu američke ratne brodove u Zalivu, ocenivši da SAD ne mogu priuštiti sebi novi rat, preneo je Rojters navode poluzvanične iranske novinske agencije Fars.

Agencija navodi da su napetosti između Irana i SAD eskalirale, što povećava zabrinutost zbog potencijalnog konflikta, budući da je Vašington pooštrio sankcije i politički pritisak na Teheran i pojačao sopstveno vojno prisustvo u regionu.

2024 © - Vesti online