Petak 17.05.2019.
14:15
Vestionline, Tanjug

Britanija mirna: Gavrani spasili propast kraljevstva

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Agencija podseća da legenda kaže da će kraljevstvo pasti, ako šest gavrana napusti skoro hiljadu godina staru tvrđavu, dom kraljevskih dragulja i popularnu turističku atrakciju.

Veruje se da je od vladavine kralja Čarlsa II u 17. veku na tvrđavi zadržana mala grupa ptica da bi bilo sprečeno da se proročanstvo ostvari, a trenutnoj grupi od sedam gavrana sada su se pridružila četiri ptića, saopšteno je iz Tauera. 

- Veoma smo zadovoljni što možemo da kažemo da smo dobili četiri divna pileta. To su prvi ptići rođeni u Taueru u poslednjih 30 godina - izjavio je čuvar Kristofer Skejf, zadužen za gavrane u Tvrđavi.

- Smatramo da bi bila dobra ideja da vidimo da li možemo sami da uzgajamo gavrane u Taueru kako bismo osigurali svoju budućnost, pošto legenda kaže da će se tvrđava pretvoriti u prah i pepeo i da će velika šteta zadesiti kraljevinu ako gavrani odu - dodao je Skejf. 

On je objasnio da će samo jedno pile biti zadržano u tvrđavi i da će se zvati Džordž ili Džordžina, pošto su ptići rođeni na dan svetog Džordža, zaštitnika Engleske.
 

2024 © - Vesti online