Subota 18.05.2019.
00:55
B. Simonović - Vesti

Grešna ljubav Jelene Savojske (10): Topovi oglasili veridbu

Lična arhiva
Princ Viktor Emanuel i princeza Jelena

Ni iz "Memoara" Gavra Vukovića, iz poglavlja posvećenog ovim sudbinskim trenucima i za nju i za njenog oca-vladara, ni iz drugih zapisa i dokumenata, ne može se jasno i do kraja dokučiti kako je na sve to reagovala princeza Jelena, ali po onome što je do ovog vremena doprlo, prvenstveno kao predanje, ona je sve vreme bila nevesela, gotovo očajna, a i sam Vuković na jednom mestu, nešto ranije, pre konačne odluke, veli da je ona sa suzama primila i samu vest o mogućoj udaji za italijanskog princa-prestolonaslednika.

Do danas je, ipak, ostala zagonetka šta je bio uzrok njenog nezadovoljstva - to što joj se mladoženja nije dopadao i što se zbog njega mora i preveriti, ili možda to što je u srcu nosila neku veliku tajnu - što će morati da prekine neku veliku "zabranjenu" ljubav?

Bilo kako bilo, tek nakon odgovora sa Cetinja, u italijanskoj kraljevskoj kući su počele užurbane ženidbene pripreme, a već krajem jula 1896. godine tada 27-godišnji mladoženja, princ Viktor Emanuel se u Napulju ukrcao na svoju jahtu Gajola i bez ikakve pompe i najave se zaputio ka crnogorskoj obali. U Baru ga je sačekao najstariji sin knjaza Nikole, prestolonaslednik Danilo i on se početkom avgusta našao na Cetinju.

Ideja je bila da on tu provede nekoliko dana, bolje se upozna sa budućom izabranicom svoga srca i dogovori pojedinosti oko zvanične veridbe i prstenovanja princeze Jelene. Knjazu Nikoli i kneginji Mileni se to nije dopalo, plašili su se intriga i ogovaranja, jer je bilo nemoguće u malenoj podlovćenskoj varošici sakriti prisustvo neznanog mladog gosta na dvoru, koji je na italijanskoj kraljevskoj jahti doplovio u Bar, pa su insistirali da se sve ubrza i odmah obavi. Nakon depeša koje je princ razmenio sa roditeljima i blagoslova koji je dobio od njih, tako je i učinjeno:

- Licem šestog avgusta 1896. godine, na Preobraženje (po starom kalendaru, napomena B. S.), na 10 ura ujutru, zbio se je znameniti događaj u kući našega vladara - piše Gavro Vuković.

"Narod unaprijed preduprijeđen, prikupio se je na taj znak u gomilama pred dvorom. Gospodar se je pojavio na balkonu, gromkim njegovim glasom objavio da je danas princesa Jelena crnogorska vjerena i prstenovana za princom Viktorom, nasljednikom italijanskog prijestola. Topovi zapucaše, zvona zazvoniše, muzika zasvira himne, a narodnom oduševljenju nije bilo kraja".

Mladoženja se na Cetinju zadržao gotovo mesec dana i tek krajem avgusta se vratio u Italiju da priprema venčanje i svadbu. Sa njim su pošla i dva izaslanika knjaza Nikole, Božo Petrović, predsednik Državnog saveta i dr Valtazar Bogišić, ministar pravde. Njima je poverio da sačine i u njegovo ime potpišu bračni ugovor.

Strah od Rusije

U periodu do 25. septembra, kad je princ Viktor ponovo došao na Cetinje, ali ovog puta sa svatovima, da vodi svoju zaručnicu, na crnogorskom dvoru se dogodila još jedna drama koja umalo nije dovela do raskida veridbe. Naime, obznanjivanje veridbe princeze Jelene, uz pristanak njenog oca da se ona pokatoliči pre nego što na glavu stavi italijansku krunu, izazvalo je veliko nezadovoljstvo Rusije, dotle da se knjaz Nikola silno uplašio i ozbiljno počeo da razmišlja da li je važnije steći prijateljstvo sa Italijom ili izgubiti vekovno prijateljstvo, naklonost, pomoć i zaštitu moćnog ruskog carstva.
Taj strah je dodatno pojačavalo nezadovoljstvo u porodici (njegovi najbliži rođaci i najtvrđe uzdanice, Božo i Šako Petrović su se, recimo, u znak protesta zbog knjaževog pristanka na pokatoličenje njihove najomiljenije rođake, zatvorili u kuće i danima nisu ni kontaktirali sa knjazom).

Skupocena dijadema

Gavro Vuković je detaljno opisao i darove koje je Jelena dobila uoči vjenčanja od svekra, svekrve i ostalih:
"Kralj joj je poslao skupocjenu dijademu, u krupnim brilijantima s odgovarajućim koljeom (ogrlicom, napomena B. S.). Članovi Savojske kuće, svi zajedno, jednu manju dijademu. Kraljica Margarita napose, svakovrsnih stvari u brilijantima i venecijanskim dantelima, izvanredne veličine i skupocjenosti. Svaka dukeca od kuće Savojske ponaosob poslale su joj bogate darove. Car Nikolaj Drugi i Sultan takođe su joj poslali bogate darove u brilijantima..."

SUTRA - Grešna ljubav Jelene Savojske (11): Knjaz presekao čvor

2024 © - Vesti online