Subota 18.05.2019.
00:11
I. Kozarski - Vesti

Ubice stižu sa Kosova

youtube.com/Magico Tube
Foto: Ilustracija

Fares Šebabi, gradski odbornik tromilionskog Alepa i predsednik Sirijske industrijske komore, navodi da je reč o Ronu Aminiju s Kosova, što potvrđuju i drugi izvori koji dodaju da je on verovatno bio pripadnik Džemati Albana, po zlu čuvene jedinice snajperista s Kosova.

- Ako bi Kosovo ponovo bilo pod punom kontrolom Srbije teroristi ne bi nikada ugledali svetlo dana. Ovako je Kosovo rasadnik terorista, a mi se borimo protiv desetina hiljada NATO džihadista iz celog sveta - požalio se Šebabi.

Naime, kada se rasplamsao rat u Siriji američki kongres je odobrio da se oko 500 miliona dolara uputi takozvanoj "umerenoj opoziciji" uz tursku granicu za obuku i naoružanje. Džihadisti su ugrabili šansu, a onda su se dobro opremljeni prebegli u Džebhat an Nusru, sirijsku filijalu Al Kaide koju predvodi al Jolani.

Pod oružjem 30.000 terorista

Usamljeni posle potpunog poraza Islamske države, bili su prinuđeni da obećaju prekid veze s Al Kaidom i preimenuju se u Hajat Tahrir aš Šam (HTŠ) kako bi ponovo stekli oreol "umerene opozicije" i podršku Zapada.

Međutim, izvori s Bliskog istoka čekaju da vide da li će razmere ofanzive sirijske vojske ukazati na konačan obračun sa džihadistima u provinciji Idlib i duž Turske granice. Oni smatraju da će to biti znak da su SAD prihvatile da se HTŠ nije odvojio od Al Kaide i da je postignut sporazum o njihovom uništenju s Rusijom i Turskom.

HTŠ čini koalicija od 22 bande sa ukupno 30.000 teško naoružanih džihadista. Prema navodima italijanskog časopisa posvećenog naoružanju "Kamera opskura", među njima je i Džemati Alban, mala jedinica od desetak odličnih snajperista s Kosova, koja na raspolaganju ima i radionicu za prilagođavanje oružja.

Konačni obračun

"Kamera opskura" tada ih je locirala u provinciji Idlib. Međutim, sada se navodi da je Ron Amini ubijen nadomak turske granice u gradiću Kabani, provincija Latakija, pa se da naslutiti da je tamo i Džemat Albani. Na tom pravcu se trenutno ne izvodi glavni udar sirijske vojske koja polako napreduje južno, brdskim hrbatom između dve velike doline.

Razlog je što kod Kabanija nije bilo većih borbi već tri godine, pa su se teroristi duboko ukopali u ispresecanom planinskom terenu. Za sada ih odatle isetruju ruski bombarderi i sirijski helikopteri koji izbacuju burad s velikim količinama eksploziva, ali zabeleženo je i da su stigli "tigrovi", specijalna jedinica sirijske vojska, pa se očekuje konačan napad na položaje koje verovatno brane i snajperisti s Kosova.

Da podsetimo, kada je Rusija ušla u rat 2015. godine, jedan od ciljeva je bio da se teroristi unište i da im se ne dozvoli da se razmile po Čečeniji ili zemljama bivšeg SSSR-a.

Poziv u džihad

Džemati Alban 4. avgusta prošle godine objavio je promotivni video koji je distribuiran na ruskoj društvenoj mreži Telegram, koja je u međuvremenu zabranjena na zahtev FSB-a, a vlasnik Pavel Durov otišao u inostranstvo.

Film je urađen na albanskom jeziku sa engleskim prevodom, a teroristi maskirani. Narator pominje nekoliko Albanaca koji su odgovorili na poziv potlačenih, a video se završava pozivom u džihad.

- Džihad u Siriji, glasovi dece i molitva potlačenih žena i starih svedoče o surovosti ovih životinja protiv muslimana - poručuje se u filmu uz scene obuke i akcija Džemati Albana.

Stare puške s nišanom iz SAD

"Kamera opskura" na osnovu snimaka registrovala je da Džemat Albani koristi automatsku pušku AK-74, odnosno kalašnjikov kalibra 5,45 milimetara i nekoliko vrsta snajperskih.

Glavno snajpersko oružje im je sovjetska brzometna puška sistema Mosin - Nagan, model iz 1891. godine. Ovo staro oružje izuzetno je pouzdano i precizno, a koristio ga je i čuveni staljingradski snajperista Vasilij Zajcov. Pritom, u Siriji ga ima mnogo i komad košta 50 dolara.

Na raspolaganju im je i austrijska ŠG-69 NATO kalibra 7,62 x
51 (dužina čaure) milimetara koju još koriste vojska i policija u toj zemlji.

U arsenalu je snajperska poluatomatska pušaka dragunov, sovjetski poluatomatski biser, još veoma priznat u svetu.

Primećene su dve puške iranske vojske AM-50 Sajad, pa se pretpostavlja da su zarobljene od Korpusa revolucionarne garde koji ratuje uz bok Sirijcima.

Sve ove puške najčešće su opremljene optičkim nišanom ZD 6-24 x 56 firme Meopta koja ima sedište u SAD i Češkoj. Ovaj nišan košta oko 1.500 dolara i postavlja se u radionici Džemati Albana.

2024 © - Vesti online