Četvrtak 16.05.2019.
16:10
Z. Vicelarević - Vesti

Pripreme za kros RTS-a: Deca u niskom startu

Z. Vicelarević
Vode računa o svemu: Konzul, nastavnici i organizator

RTS kros će se održati na stadionu Športpark u Noj Izenburgu, Alicestr. 111, a na stadion se može doći i iz Ulice Kurt Šumaher sa strane kod železničke stanice.

- Na krosu će se takmičiti sva deca sa područja Hesena, učenici dopunske škole na srpskom jeziku, deca članovi svih srpskih klubova i udruženja, pozvali smo mališane iz integrisane škole, decu koja pohađaju Ršum školicu, učenike Male škole ćirilice, znači sve koji pohađaju školu od prvog do osmog razreda. Takmičenje će biti po razredima, odnosno po godištima što znači da ćemo imati osam trka za devojčice i osma trka za dečake. Biće proglašena tri prva mesta u svakoj trci - kaže nam Biljana Bukinac, glavni koordinator dopunske nastave na srpskom jeziku za Evropu.

Pored zvanične trke, učenici će imati mogućnost da se takmiče u skoku udalj, trka u džaku i nadvlačenje konopca. Organizator se pobrinuo da se i odrasli dokažu u sportu, pa je predviđeno da se po završetku takmičenja učenika, nastavi sa takmičenjima za odrasle. Tu će, takođe, jedna od disciplina da bude nadvlačenje konopca, a ostale dve su bacanje kamena s ramena i bacanje potkovice.

- Drago nam je da je ove godine pripala nama čast i obaveza da budemo organizatori ovako velike sportske manifestacije za decu i odrasle. Već se javio veliki broj naših članova da pomogne u tehničkom delu, pa verujemo da ćemo se pokazati kao dobri domaćini - rekao nam je Siniša Đokić, predsednik Kluba Srbija iz Noj Izenburga.

Tradicionalni kros RTS se održava 29. put i ove godine su pokrovitelji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo omladine i sporta. Kros se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a ovogodišnji u Noj Izenburgu uz veliku podršku generalnog konzulata Republike Srbije i konzula Branka Radovanovića. Generalni sponzor ove velike sportske manifestacije biće Aleksandar Tepšić, predstavnik osiguravajuće kuće DEVK u Kenigšstajnu.

Kamp u Somboru

- Prema proceduri RTS krosa, iz svake zemlje pet učenika krosa stiču pravo na učešće u dečjem kampu koji se ove godine organizuje u Somboru. U kampu Sombor 2019. troškove boravka dece pokrivaju ministarstva prosvete i omladine i sporta. Želja nam je da svake godine iz jednog centra u Nemačkoj odu svih petoro dece, pa verujemo da će ove godine to biti baš iz Frankfurta - dodala je Biljana Bukinac.

Kamp se održava od 28. juna do 6. jula, a ko će od dece da ide u kamp Sombor 2019. odlučiće nastavničko veće.


 

2019 © - Vesti online