Četvrtak 16.05.2019.
18:11
Z. Mirković - Vesti

Promovisana knjiga Miodraga Ilića: Đakonije otete od zaborava

Z. Mirković
Zanimljiva diskusija s autorom Miodragom Ilićem i stučnjacima

Promociju je otvorio ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, koji je ukazao da je srpska kuhinja posebna, možda zbog toga što u njoj prepoznajemo uticaje mnogih drugih kuhinja:

- Sticajem okolnosti, spadam u one koji sve čitaju vrlo revnosno. Pa sam tako i ovu knjigu pročitao, za koju moram da kažem predstavlja, pored sadržine, remek-delo kako je tehnički napravljena. Dosad nisam imao prilike to da vidim. I napisani recepti su umetnost. A o umetnosti ne treba raspravljati. Ili je prihvatiš, ili je ne prihvatiš. U svakom slučaju, ovo je dragocena knjiga koja je plod neverovatnog truda. Izvanredno sprovedena namera da se to predstavi i na stranom jeziku, a ne samo na srpskom. Uživao sam držeći ovu knjigu u ruci i uživao sam čitajući je.

O knjizi su govorili i dr Slađana Šobajić, redovni profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu na katedri za bromatologiju.

Diplomirani etnolog Branka Babić istakla je važnost ovakvih projekata i pozvala autora knjige da neka od navedenih starinskih jela prijavi preko Centra za nematerijalno kulturno nasleđe da bi se i zvanično uvrstila u Nacionalni registar. Autor je govorio o tome kako je nastala knjiga i o značaju ovakvih poduhvata za očuvanja tradicije.

Z. Mirković
Praznik za čula

Posebno je naglasio činjenicu da je u stara vremena u svim krajevima Srbije moglo da se pronađe dosta sličnih jela i da niko - pojedinac ili region ne polaže autorsko pravo na neku veštinu u pravljenju određenog specijaliteta ili sam recept, već je sve to deo jedinstvene kulture ishrane i ukupnog nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Prisutni su, posle prezentacije knjige imali i priliku da isprobaju mnoga starinska, tradicionalna jela, koja su pripremljena prema receptima iz Ilićevog dela.

Majstor kulinarskog zanata ovoga puta bio je master šef i karving majstor Dejan Ilić, koji je pripremio brojne specijalitete štrudle sa makom i orasima, salčiće, lenje pite sa jabukama, vasine torte, salate od pečene paprike i paradajza, savijače sa krompirom, pite sa kupusom, suve paprike punjene sirom, ćufte sa sirom, leskovačke uštipke, sarmice od zelja... Bili su tu i kajmak, ajvar, pogača, princes krofne...

Za uživanje pobrinula se vinarija Trilogija, čiji je vlasnik i glavni somelijer Dragan Mijailović davao savete o uparivanju tradicionalnih đakonija i vina.

Z. Mirković
Dragan Mijailović

Zdravlje na usta ulazi

Dr Slađana Šobajić je navela da je oduvek trebalo da hrana bude lek i da lek bude hrana, te da je to pravilo naročito bilo izraženo u tradicionalnoj domaćoj kuhinji u stara vremena. Ovakve knjige, kako je dodala, uvek nas podsećaju da ne zaboravimo najvažnije - da zdravlje na usta ulazi.



 

2024 © - Vesti online