Sreda 15.05.2019.
21:00
ddl.com, Vestionline

Šta će biti ako Australija pobedi na Evroviziji?

youtube.com/Eurovision Song Contest
Predstavnica Australije

I dok je nekima favorit, drugi su na mrežama ponovo razvili diskusiju o tome šta će Australija uopšte na Evroviziji... Ovog puta i uz pitanje: Šta će biti ako zapravo pobedi?

Australija se na Evroviziji takmiči od 2015. godine, kada je nastupila u finalu povodom 60. rođendana festivala. Međutim, razlog što je ostala u njemu zvuči prilično blesavo. Naime, Index piše da je najveći razlog za učestvovanje Australije na Evroviziji neverovatna popularnost tog takmičenja u toj zemlji.

Australijski SBS prenosi Evrosong od 1983. godine i nakon prvog emitovanja do danas nije pala popularnost, a razlog tome je, navodi se, činjenica da dobar deo Australijanaca vuče poreklo iz Evrope, posebno Velike Britanije.

Australijanci su tokom poslednjih decenija na Evroviziju "upadali" na različite načine - kao izvođači koji su predstavljali druge države ili autori pesama, a SBS je građanima Australije od 2010. godine dozvolio glasanje za pobednike.

Australija je 2012. godine na Evroviziji u Bakuu dobila svoje komentatorsko mesto, a 2015. su joj EBU i austrijska televizija ORF koja je te godine organizovala takmičenje dozvolili da nastupi na jubilarnoj 60. Evroviziji. Kako ne bi umanjio šanse drugim polufinalistima, australijski predstavnik Guy Sebastian plasiran je direktno u finale, a trku je završio na petom mestu. Zbog odličnog plasmana Australija je tražila da se uključi i 2016. godine, kada je Dami Im kući otišla kao drugoplasirana u finalu.

Sada, Kejt Miler-Hajdke ponovo ima realnu šansu da pobedi, ali...

Ako dođe do toga da australijski izvođač pobedi na Evroviziji, takmičenje se ne seli u Australiju. Australija će u tom slučaju organizovati festival s jednom od zemalja članica EBU-a, a glavni izbori su Nemačka i Velika Britanija.

2024 © - Vesti online