Sreda 15.05.2019.
19:50
Vestionline, Tanjug

Potpisan zakon: U Ukrajini isključivo ukrajinski

EPA/Ronald Wittek
Petro Porošenko

- Ja danas, kao predsednik Petro Porošenko, imam najveću čast i jedinstvenu priliku da potpišem Zakon o isključivom korišćenju ukrajinskog jezika kao državnog jezika - rekao je ukrajinski predsednik na svečanoj ceremoniji, prenosi Tass.

On je dodao i da pomenuti zakon "ujedinjuje naciju" i da su Ukrajinci čekali na ovo "mnogo godina", kao i da "zakon ne utiče na upotrebu nijednog jezika nacionalnih manjina koje žive u Ukrajini, jer on nije o tome".

Skupština Ukrajine je odobrila 24. aprila Zakon o državnom jeziku, pa je prethodno u sali Vrhovne rade Ukrajine potpisan od strane predsednika parlamenta Andreja Parubija.

Usvojeni Zakon o državnom jeziku podrazumeva upotrebu isključivo ukrajinskog jezika praktično u svim oblastima života: u organima državne vlasti, školama, obrazovnim ustanovama i bolnicama, prodavnicama i kafićima, sudovima, vojsci, policiji, tokom predizborne kampanje ili referenduma.

Zakon pravi izuzetak za engleski i druge jezike Evropske unije. 

Prema rečima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, to znači da je jedini predmet napada ruski jezik kojim govori ogromna većina građana Ukrajine, preneo je Sputnjik.

Sprovođenje ovog zakona biće kontrolisano od strane "inspekcije za jezik". Njima će biti dozvoljeno da prisustvuju bilo kojim sastancima državnih agencija, moći će da imaju uvid u dokumenta civilnih organizacija i političkih partija, kao i da izriču kazne.

Šef parlamentarne stranke "Opozicioni blok" Alekandar Vilkul ranije je najavio da su oni već prikupili potreban broj potpisa poslanika za upućivanje na ocenu ustavnosti ovog zakona pred Ustavnom sudom Ukrajine, navodi agencija.
 

2024 © - Vesti online