Sreda 15.05.2019.
15:47
Vestionline

Izložba o Luki Ćeloviću u okviru Noći muzeja

Digitalna biblioteka Univerzitetske biblioteke iz Beograda
Portret Luke Ćelovića

Postavka koja prati živopisnu biografiju čoveka koji je u Beograd došao kao nepismeni mladić bez novca, a postao jedan od najuspešnijih ljudi prestonice i njen darodavac, biće simbolično izložena u prostorijama Prodajnog centra Belgrade Waterfront-a, bivše Beogradske zadruge čiju je izgradnju pomogao Ćelović.

Osim panela, u izložbenom prostoru emitovaće se i kratak film o Ćelovićevom životu, dok će posetioci moći da razgledaju i selekciju knjiga iz njegove lične biblioteke koje je zaveštao Univerzitetu u Beogradu, zajedno sa svojom celokupnom imovinom.

Autor izložbe je dr Adam Sofronijević, koji je sa svojim saradnicima izdvojio ključne trenutke Ćelovićevog života i predstavio ih kako bi se javnosti približila često nepoznata, a neprocenjiva zaostavština velikog dobrotvora Beograda. Sa istim ciljem kreirana je i virtuelna varijanta izložbe i biće dostupna na adresi www.unilib.rs/lukacelovic na dan otvaranja izložbe.

Luka Ćelović je verovao da je znanje moć, i da samo društvo zasnovano na znanju može biti pravedno, ono koje omogućuje svima da ispune svoje snove ukoliko na njima dovoljno vredno rade.

Izložba "Luka Ćelović - ostvarenje srpskog sna" savršena je prilika da saznate više o zadužbinaru koji je sve što je stekao dao za razvoj i širenje znanja, ali i da uplovite u čudesni Beograd sa kraja 19. veka. Taj Beograd je, upravo zahvaljujući ljudima poput Ćelovića, postao moderna prestonica kakva je danas.

2024 © - Vesti online