Sreda 15.05.2019.
08:13
Vestionline

Ambasada SAD: Ratnim zločincima nije mesto u vladi Kosova

pixabay.com
 

Ambasada je izrazila zabrinutost i zbog imenovanja onih koj su pravosnažno osuđeni za teške i kriminalne radnje, kao i zbog zapošljavanja nekvalifikovanih na pozicijama u izvršnoj vlasti.

Kako je prenela Gazeta ekspres, ambasador Filip Kosnet je već ranije poručio da osuđenicima za ratne zločine nije mesto u kosovskoj vladi, i da pojedinci na visokim pozicijama treba da budu kvalifikovani za posao koji rade i da imaju adekvatno fakultetsko obrazovanje.

Nažalost, kosovski premijer Ramuš Haradinaj s tim u vezi ima suprotan stav, piše Ekspres.

"Imenovanje ovih nekvalifikovanih pojedinaca podriva javno poverenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišavajući zemlju mogućnosti da ima kompetentne, imenovane i kvalifikovane pojedince za obavljanje vladinih poslova i sramota su za žrtve zločina iz prošlosti", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Ambasada SAD je pozvala građane i kosovske lidere da razmisle o tome kakve osobe Priština želi da pokaže svetu.

"Pozivamo kosovske lidere da ozbiljno shvate ovo pitanje i da zaustave i preokrenu ovaj trend imenovanja pojedinaca, od kojih je neke ambasada već prozvala po imenu, čiji izbor izgleda vodi do kratkoročnih političkih ciljeva, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibiliteta države“, naglašeno je u reakciji.

Ekspres podseća da ovo nije prva reakcija Ambasade SAD na regrutovanje optuženih pojedinaca na visoke pozicije u prištinskoj vladi.

Ambasador Kosnet reagovao je na svom nalogu na Fejsbuku neposredno po objavljivanju informacije da je Sulejman Seljimi imenovan za savetnika premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja. Takođe, Kosnet je ranije reagovao i na imenovanje Nasera Šalje na mesto direktora kosovske Agencije za privatizaciju.

2024 © - Vesti online