Sreda 15.05.2019.
10:00
K. Marković - Vesti

Povratak na Anzak marš

K. Marković
Nesporazum: Srbi su onemogućeni da učestvuju na ovogodišnjem maršu

Reč je o kompromisnoj odluci do koje je došlo posle zvaničnih razgovora koji su se prošlog meseca vodili između članova Prve srpske podružnice ratnika i četnika sa najvišim predstavnicima organizacije RSL u Viktoriji.

Kao što je poznato, desetine hiljade građana koji su tradiconalno bili okupljenih na centralnim gradskim ulicama Melburna, ove godine nisu imali mogućnost da aplauzima i ovacijama pozdrave i članove Prve srpske podružnice ratnika i četnika. Predstavnici srpske grupe bili su uredno najavljeni u programu ovogodišnjeg Anzak marša, ali su u poslednjem trenutku i to bez zvaničnog obrazloženja bili - izbrisani. Uz prisutvo policije, Srbima je prvi put onemogućeno da učestvuju u Anzak svečanostima. Prvi put tokom 39 godina od postojanja Prve srpske podružnice ratnika i četnika.

- U utorak 30. aprila sa nama su u kontakt stupili predstavnici RSL Viktorije i izrazili su žaljenje zbog udaljavanja Prve srpske podružnice ratnika i četnika sa Anzak marša 2019. godine. Zajednička je želja da se taj događaj ostavi po strani - navodi u saopštenju Jovo Banjanin, sekretar Prve srpske podružnice.

U saopštenju se dalje navodi da je u ponedeljak 6. maja Prva srpska podružnica i zvanično obaveštena da će srpski veterani i njihovi potomci ponosno moći da marširaju 2020. godine, ali i tokom svih narednih proslava i to na isti način na koji je Prva srpska podružnica učestvovala u Melburnu od osamdesetih godina prošlog veka.

Kako smo pisali, odluka RSL Viktorije da se prvi put onemogući učešće predstavnika srpske zajednice na Anzak svečanostima u Melburnu, naišla je na ogromno nezadovoljstvo u srpskoj zajednici širom Australije. Veliki broj članova naše zajednice direktno ili posredstvom javne peticije apelovao je na RSL Viktorije da promeni odluku, što je na kraju rezultiralo dogovorom i pozivom za učešće na Anzak maršu 2020. godine.

K. Marković
Dogovor: Jovo Banjanin

Ko može da učestvuje

U nastojanju da se široj zajednici pruži objašnjenje, ko može da učestvuje na Anzak proslavama, RSL Viktorije podseća da srpske veterane i članove srpske zajednice mogu da predstavljaju osobe koje su služili ili da trenutno službe u Australijskim odrambenim snagama ili njenim interesima.

Takođe, da su su potomci boraca Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu ili da su bili pripadnici srpskih četnika, odnosno pokreta generala Dragoljuba-Draže Mihailovića, koji su se borili protiv nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu. Na proslavama mogu da učestvuju i osobe koje su se borile na strani savezničkih jedinica protiv nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Poziv na učešće

RSL Viktorije posebno definiše pravo da u maršu učestvuju i potomci srpskih veterana. Tako izvršni odbor RSL Viktorije preporučuje da srpski veterani i njhovi potomci nastave učešće u maršu, pod istim amblemima i zastavama Prve srpske podružnice ratnika i četnika, kao što je to bilo od osamdesetih godina prošlog veka. Oni se pozivaju da uzmu učešpće i tako odaju pomen svojim palim herojima, navodi se u saopštenju Jove Banjanina i izražava zadovoljstvo da je nastali problem sada i rešen.

- Želim da iskoristim mogućnost da se zahvalim svima koji su pomogli da se obaj problem reši, sada apelujemo na sve naše članove, veterane, potomke veterana da pomognu Prvoj srpskoj podružnici, da podrže naše napore i da učestvuju u akcijama obeležavanja Anzak marša 2020. godine - zaključuje Jovo Banjanin u dopisu dostavljenom "Vestima".

2024 © - Vesti online