Sreda 15.05.2019.
00:44
N. S. Preradović - Vesti

Nestanak srednje klase (3): U Trst na sladoled

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nisu postojale vize, a u to vreme se "u Mađarsku išlo na palačinke, a u Trst na sladoled" - sećaju se starije generacije.

Ekonomisti se slažu da je kraj sedamdesetih bio zlatno doba u našoj ekonomskoj istoriji. Davne 1979. godine prosečan Srbin imao je dohodak kao prosečan Nemac ili Francuz, samo 23, odnosno 24 godine ranije. Učiteljica iz Beograda imala je tada veću kupovnu moć od svoje koleginice u Madridu ili Atini.

Da se najbolje živelo u vreme socijalizma smatra 81 odsto građana, dok je najveće poverenje u društvene institucije zabeleženo za vreme vladavine Josipa Broza Tita, pokazali su rezultati istraživanja "Kako građani Srbije vide tranziciju od socijalizma u kapitalizam".

Po pitanju životnog standarda, najvišu ocenu - četvorku dobio je standard u vreme Tita, dok se standard u Miloševićevo vreme, izuzimajući hiperinflaciju i ovaj danas, po mišljenju građana, veoma malo razlikuje.

U SFRJ se sve znalo: kada neko završi fakultet odmah je spadao u srednju klasu, jer je dobijao bolje plaćen posao. Materijalno su ljudi bili nezavisni, a društveno su imali mnogo veći uticaj, bili su prisutni u medijima i njihovo mišljenje je bilo poštovano, mogli su sebi da priušte zimovanje, letovanje i dva solidna automobila.

2024 © - Vesti online