Ponedeljak 13.05.2019.
20:10
Z. Mirković - Vesti

Čiste korov oko crkve

Lična arhiva
Pravi domaćini: Vernici se svim srcem odazvali pozivu oca Dalibora

Sveštenik je pozvao parohijane da dođu u subotu da "domaćinski srede" prostor oko hrama. Istakao je da će akcija trajati sve dok crkva počne da blista kao biser u Gornjoj Austriji. Otac Dalibor je istakao da prvi radovi obuhvataju uklanjanje korova i kukolja koji godinama raste i kvari izgled crkve. Takođe je pozvao one koji žele da donesu sadnice cveća, kako bi se ulepšao vrt.

- Radovi su u toku i trajaće dok crkva postoji u ovom gradu jer uvek je dobrodošao cvet u hram Božji. Draga braćo i sestre, neka Gospod blagoslovi vredne ruke svih onih koji pomažu da crkva zasija kao biser Srpske pravoslavne crkve u Gornjoj Austriji i neka Gospod pokrene da se svi Srbi slože i svako nek zasadi cvet u crkvenoj bašti da se dičimo i radujemo što nam je Gospod uslišio molitve da budemo svoji na svome. Ovo je crkva svakog koji sebe smatra Srbinom - podvukao je otac Dalibor.

Lična arhiva
Na kraju raspaljen i roštilj

Pored vrednog rada parohijani su se i družili sa svojim sveštenikom, sa kojim su podelili radost što su Srbi konačno dobili svoju crkvu u Braunauu.

Inače Srpska pravoslavna crkva preuzela je hram od kapucinera, a preuzimanje je podržala ilokalna vlast. Velika crkva kapucinera već 10 godina je bila prazna, a udaljena je svega pedesetak metara od rodne kuće nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Članovi katoličkog reda odlučili su da je bolje da njihova crkva bude prodata SPC i tako sačuvana kao verski objekat nego da bude sravnjena sa zemljom ili pretvorena u nešto drugo.

Lična arhiva
SPC je hram preuzela od kapucinera

Svoji na svome

I lokalne vlasti su bile zainteresovane da crkva ostane bogomolja. Kupovinom crkve kapucinera Srbi u Braunauu više nisu podstanari i konačno su dobili svoj, pravoslavni hram, koji sada treba srediti.

2024 © - Vesti online