Ponedeljak 13.05.2019.
19:10
Z. Mirković - Vesti

Nećemo ustaše!

Z. Mirković
Skup protiv okupljanja desničara

Na protestu se okupilo oko 200 učesnika, saopštila je austrijska policija. Govornici su zatražili od austrijske vlade da poštuje ustav, kao i evropsku politiku borbe protiv fašizma i neofašizma i da zabrani skup koji je najavljen za 18. maj. Demonstracije je organizovala Inicijativa "Sećanje i delovanje" u znak protesta protiv komemoracije pripadnicima hrvatskih ustaša, ubijenih kod tog austrijskog grada na kraju Drugog svetskog rata.

- Želimo da ustaške i nacističke manifestacije budu zabranjene u Austriji - poručio je uoči protesta Andrej Mohar iz Udruženja koruških partizana.

On je rekao da su organizatori demonstracija namerno izbegli da svoj protest održe 18. maja, kada se održava skup u organizaciji Hrvatske i hrvatske Rimokatoličke crkve. Inicijativa ističe da okupljanje ustaša u Blajburgu nema nikakve veze sa sećanjem na žrtve.

- Radi se pre svega o agresivnoj agitaciji nacionalističkih, desničarskih i ekstremno desničarskih grupacija iz Hrvatske na austrijskoj teritoriji - rekao je Mohar.

On je istakao da istorijski nije tačno da je na polju u Lojbahu kod Blajburga izvršen masakr.

- Masovnog ubistva ustaša, kao što se tvrdi, nije nikada bilo - podvlači Mohar.
Za skup je dobijena podrška Evropske federacije pokreta otpora, a učestvovala su i antifašistička udruženja iz regiona Alpe Adria, uključujući i Hrvatsku.

Kritike na račun ministra policije

Mohar naglašava da je cilj da se ukaže na problem, ali ne i da se isprovocira sukob s posetiocima ustaške manifestacije.

Oštro je kritikovao ministra unutrašnjih poslova Austrije Herberta Kikla, što ne želi da zabrani okupljanje ustaša.

- Austrijska vlada time deluje suprotno antifašističkim odredbama Državnog sporazuma iz 1955 - podvukao je Mohar.

 

2019 © - Vesti online