Ponedeljak 13.05.2019.
10:30
Tanjug, Vestionline

Mogerini: Podržavamo iranski sporazum

EPA/Stephanie Lecocq
Federika Mogerini

- Mi ćemo nastaviti da u potpunosti podržavamo nuklearni sporazum s Iranom - kazala je Mogerinijeva pre početka sastanka sa ministrima spoljnih poslova Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Ona je rekla da će razgovori biti usredsređeni na način "kako nastaviti na najbolji način sa podrškom punoj primeni nuklearnog sporazuma".

Rojters je prethodno objavio da će Pompeo danas s evropskim zvaničnicima razgovarati o Iranu i drugim pitanjima pre nego što nastavi putovanje ka Rusiji, gde bi sutra u odmaralištu Soči trebalo da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Podseća se da su prošle nedelje evropske zemlje saopštile da žele da očuvaju nuklearni sporazum s Iranom, ali su odbacile "ultimatume" Teherana, nakon što je Iran smanjio ograničenja vezana za nuklearni program i zapretio potezima kojima bi mogao da prekrši međunarodni pakt iz 2015. godine.

Rojters navodi da je prošlonedeljna objava Irana o smanjenju ograničenja u pogledu skladištenja nuklearnih materijala bila odgovor na američke sankcije koje su nametnute nakon što je predsednik SAD Donald Tramp povukao tu zemlju iz sporazuma sa Teheranom pre godinu dana.

2024 © - Vesti online