Ponedeljak 13.05.2019.
11:00
D. Timarac - Vesti

Čuvamo sećanje na stradale Srbe

D. Timarac
Opelo držali otac Nemanja Mrđenović i prota Miodrag Perić

Do pomeranja dana služenja parastosa došlo je zato što je ove godine dan kada se održava parastos bio u svetloj sedmici, kada se ne služe pomeni i parastosi, pa je ovaj stradalnički dan obeležen minule subote.

Večernju molitvu služio je otac Nemanja  Mrđenović, takođe poreklom iz Zapadne Slavonije, a prota Miodrag Perić je bio za pevnicom, da bi potom zajedno služili pomen nakon kojeg su prisutni upalili voštanice za stradale.

D. Timarac
Znamenja pravoslavlja: Krst, sveća i kolač

Dirljivim rečima se otac Miodrag obratio okupljenima, napominjući da je sećanje na stradale veoma važno. 
- Mi kao narod, nažalost, baš i nemamo jaku svest o tome koliko je značajno da se sećamo naših predaka, a pogotovo onih koji su živote dali junački braneči svoju zemlju i svoju veru. Zato nam se često ponavlja istorija, da od istih stradavamo nekoliko puta, da nas ubijaju i progone. Važno bi bilo kada bi naš narod obnavljao sećanja i da ostanemo u veri naših praotaca. Onoga momenta kada smo se odricali vere i imena srpskog i kada smo postajali Jugosloveni, tada smo najviše stradali i najveće su nam se nesreće dešavale. Nema nam druge nego da se vratimo Bogu, svojoj veri i imenu svome, da čuvamo spomen na naše pretke jer oni to zaslužuju i to je važno za budućnost našeg naroda - kazao je prota Perić.

Otac Nemanja je zatim pozvao sve prisutne da pređu u crkvenu salu na posluženje podušja, koje je pripremio odbor Društva zapadnih Slavonaca.

2024 © - Vesti online