Ponedeljak 13.05.2019.
08:24
Vestionline, Tanjug

Rama: Dvoglavi orao je simbol prepoznavanja Albanaca

A. Čukić
Edi Rama

Rama je, u intervjuu za televiziju Pink, rekao da je na to ujedinjenje gledao kao na deo puta ka EU.

Albanski premijer tvrdi da se zalaže za region bez granica.

- Ne želim granice sa Kosovom, Crnom Gorom, Makedonijom, Srbijom. Trebalo bi da radimo na tome da omogućimo da se to desi - naveo je Rama.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da se suoči sa realnošću i da prizna da je realnost da je Kosovo nezavisna i slobodna država.

- Potreba za pomirenjem je neizbežna, i što više Srbija nastavi da veruje u ovakav san da se to nije desilo ili da to može da spreči to će biti bolnije za sve - rekao je Rama.

Rama je rekao da nikada nije govorio o tzv. velikoj Albaniji, kao i da je to termin koji je smišljen da bi se koristio protiv Albanaca.

Kazao je da veruje da Srbi i Albanci mogu da urade za Balkan ono što su Francuska i Nemačka uradile za Evropu.

Takse koje su uvele prištinske institucije Rama je nazvao "političkim vriskom", a komentarišući to što je javno rekao da je Ramuš Haradinaj lagao o pritiscima da se ukinu takse na srpske proizvode, kazao je da je podržao suspenziju.

- Bio sam označen da sam uradio nešto loše - od obe strane. Tako su me označili moji prijatelji Ramuš i takođe drugi u Beogradu. Ni kancelarka, ni presednik Francuske, ni ja nismo zagovarali da se ukinu takse, već da se suspenduju i da se da nova prilika novom poglavlju dijaloga - rekao je Rama u intervjuu rađenom posle samita u Berlinu, a uoči sastanka Brdo-Brioni u Tirani.        

Rama je priznao da je imao problema zbog toga što ima normalan odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zbog toga što ga je nekoliko puta nazvao svojim prijateljem. Kaže da su ga neki zbog toga nazivali i izdajnikom.

- Jedna veoma dragocena stvar u našem odnosu je što smo se složili da se ne slažemo oko onoga oko čega se ne slažemo ali da razgovaramo na veoma otvoren prijateljski način i da živimo sa tim našim neslaganjima - rekao je Rama.

On se u jednom delu intervjua dotakao i simbola dvoglavog orla rekavši da to ne znači ništa loše za druge te da je to simbol prepoznavanja Albanaca.

Na pitanje novinarke da li bi se njoj nešto desilo ako bi u Albaniji pokazala tri prsta Rama je odgovorio: "Vama? Ne, nikako, ako bi se Vama nešto desilo ja bih trčao da vas zaštitim".

2024 © - Vesti online