Nedelja 12.05.2019.
14:10 >> 17:53h
Tanjug, Vestionline

Vučić posle susreta sa Pendarovskim: Otklonićemo šumove iz prethodnog perioda

Tanjug
Inauguracija Pendarovskog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio, posle inauguracije Steve Pendarovskog za prvog predsednika Severne Makedonije, da veruje da će dve zemlje otkloniti šumove koji su postojali u prethodnom periodu.

Vučić je rekao novinarima da će ove godine uputiti i zvaničan poziv Pendarovskom da poseti Beograd. 

Na pitanje da li će biti otklonjeni šumovi na vezama između dve zemlje iz vremena kada su iz Makedonije optužili Beograd da je pokušao da učestvuje u pokušaju državnog udara, Vučić je rekao da nije problem kada postoje šumovi već da je važno da se narodi poštuju i vole.

- A, to je istina (da se dva naroda poštuju i vole). Pokušaćemo i te šumove da otklonimo. Verujem da imamo dovoljno kapaciteta za to. Verujem da će takva želja postojati i u Skoplju - naglasio je Vučić.

Naveo je da nikad stvari nisu idealne ni unutar naše zemlje da bi govorili o idealnim odnosima sa drugim zemljama.

Predsednik Srbije je naglasio da je važno što je veoma dobra politička i ekonomska saradnja sa Severnom Makedonijom, a pre svega ekonomska, kao i da raste trgovinska razmena.

Izrazio je želju da tako bude nastavljeno i u budućnosti.  

- Ima tu i drugih nekih stvari koje se tiču unutrašnjih stvari u Srbiji i različitih ljudi koji obavljaju posao u Makedoniji. Ali to su male stvari u odnosu na dobre odnose dve zemlje i dva naroda srpskog i makedonskog koji su većinski u obe zemlje. I moj dolazak ovde je simoblična potvrda da želimo da gradimo još bolje odnose i da želimo da gradimo mostove prijateljstva između Srbije i Severne Makedonije i između naših naroda - rekao je on.

Vučić kaže da je sa svim gostima razgovarao, "sa Metom, najduže sa Radevom, sa Tačijem i drugima".

Kaže da se bugarski predsednik Rumen Radev interesovao za "Beograd na vodi", pošto je impresioniran tim projektom i da će imati priliku da vidi to kada dođe u Beograd.

- Gledao sam koliko ima Evropljana, znate njima kada je potrebno onda dolaze u velikim brojevima, a kada se to tiče nas malih naroda onda ih je mnogo manje - dodao je Vučić.

Nakon inauguracije, predsednik Srbije se sastao sa Pendarovskim. To je bio njihov prvi bilateralni susret. 

Prethodno je u Sobranju održana svečanost inauguracije, nakon čega je Pendarovski i zvanično stupio na dužnost.

To je bio njihov prvi bilateralni susret.

Pendarovski je neposredno posle izbora izjavio da se nada skorom susretu sa Vučićem.

- Odnosi sa Srbijom sada su vrlo dobri - ocenio je nedavno on i poručio da će učiniti sve da se odnosi dve države razvijaju u pozitivnom pravcu. 

2024 © - Vesti online