Nedelja 12.05.2019.
11:17
Banija Online

Banijsko veče: Čuvajmo zavičaj i tradiciju od zaborava! (VIDEO)

Youtube/Banija Online
 

Specijalni gosti bili su predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu i vanredni profesor FPN u Beogradu, dr Dejan Jović, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Miodrag Linta, predsednik Udruženja kluba Kordunaša Pero Šaula, predsenik Udruženja "Slavonija u Srcu" Miodrag Žarković, predsednik Zavičajnog udruženja Krajišnika "Nikola Tesla" iz Beograda Nikola Vezmar, predstavnici Zavičajnog udruženja "Banija" iz Subotice, predstavnik pobratimljenog udurženja srpsko-makedonskog prijateljstva Šar planina iz Beograda, Lila Ražnatović. 

Dobrodošlicu prisutnima poželeo je predsednik zavičajnog udruženja Banijaca i prijatelja Banije Miroslav Kovjanić, koji je istakao da 12. po redu Banijsko veče, osim okupljanja i druženja zemljaka obavezuje da se sačuva zavičaj od zaborava u domenu kulturno-umetničkog stvaralaštva.

- Prije svega trebamo sačuvati običaje, pjesme, igre, nošnje i ostalo. Naše udruženje već dugi niz godina održava sportsko-kulturne manifestacije, kao što su turnir u malom fudbalu, banijsko pleteno kolo, a ove godine održaćemo prvi banijski sportski višeboj. Želim da se srećemo u što većem broju i da nam svako ovo druženje ostane u lijepom sjećanju - rekao je Kovjanić.

Počastvovan time što je dio druženja Banijaca i prijatelja, Milorad Pupovac je istakao da je slušao o ovakvim okupljanjima Udruženja, ali da nije bilo prilike da dođe.

Youtube/Banija Online
Milorad Pupovac

- Ovo je prvi put da sam tu, ali nije i zadnji. Mnogo vam hvala što čuvate svoje običaje, što se družite, a mi koji smo ostali u Hrvatskoj čuvamo vaše zavičaje, naše zavičaje. Čuvamo one koji su ostali i trudimo se da se naše sredine vrate u stanje barem približno onakvim kakvi su bili prije rata. Nije jednostavno, ali nećemo odustati i posustati. I samo bih htio reći, možda ćemo za dvije nedjelje trebati vašu podršku. Trebali bi vašu podršku da napravimo nešto što u Hrvatskoj gotovo nitko ne misli da ne možemo napraviti, a to je da Srbi iz Hrvatske u vaše ime, u ime svih Srba koji su ostali živjeti u Hrvatskoj, Srba koji su izbjegli, Srba koji su iz drugih razloga otišli u treće zemlje kao i svim Srbima gdje god živjeli u Bosni, Republici Srpskoj, Republici Srbiji, Crnoj Gori imaju svoj glas u Evropskom parlamentu - rekao je Pupovac i dodao:

- I zato sam vas htio pozvati sve vas koji na bilo koji način imate veze sa Hrvatskom, imate dokumente da se pridružite, da se dođete na glasanje. Mnogo smo toga izgubili, ajmo sada nešto napraviti zajedno, nešto dobiti za sebe i jednu pobjedu zajedno izvojevati. Još jednom vam zahvaljujem na prilici da budem sa vama. Dejan Jović je drugi na našoj listi i mnogo smo dobili s njim, njegovim imenom, njegovim ugledom, i u Hrvatskoj i u Srbiji i u svijetu. Hvala vam - završio je Pupovac.

Dejan Jović je rekao da nije političar, jedino ako ga izaberu onda će postati. 

- Pozdravljam vas sve. Uvijek mi je drago da vidim da nas ima. To je već samo po sebi odlična poruka. Ima na ovom svijetu mnogo onih koji bi radije da nas ima što manje i koji se raduju tome, nažalost da nas je tako malo u Hrvatskoj i važno je svaki put kad možemo da pokažemo ako ni zbog čega drugoga, onda njima u inat da nas ima, i da nas nema tako malo, kao što oni misle da bi nas trebalo biti - rekao je Jović.

Lila Ražnatović prisutne je pozdravila u ime srpsko-makedonskog udruženja "Šar planina" iz Beograda. 

- Nadam se da smo se ovim činom pobratimili. Pozivamo vas da prve subote u decembru dođete u Dom vojske, gdje proslavljamo naše tradicionalno makedonsko veče - rekla je Lila, koja je Miroslavu Kovjaniću poklonila monografiju društva "Šar planina".

Nakon zvaničnog dela večeri, održan je kulturno-umetnički program, u okviru kojeg su nastupili ženska pevačka grupa "Banija" i folklorna sekcija Udruženja Banijaca. Prisutne je do duboko u noć zabavljala grupa "Momo i dodir". Bila je organizovana bogata tombola, a prikupljali su se i prilozi za izgradnju hrama Svetog Spiridona Čudotvorca u Petrinji.

2024 © - Vesti online