Nedelja 12.05.2019.
00:22
Dojče vele

DW: Dan nakon pobede - parada za Vučića

Đ. Barović, N. Rakić
 

Zapad Evrope slavi Dan oslobođenja 8. maja. Istok slavi Dan pobede 9. maja. Razlika u datumu je istorijski određena. Srbija je ove godine 10. maja održala vojnu paradu u Nišu, povodom kapitulacije nacističke Nemačke, pod sloganom "Odbrana slobode".

List Danas pokušao je da nađe opravdanje za odlaganje, ali jedino što je zaključio je da je 10. maj Međunarodni dan fizičke aktivnosti. To je isto, recimo, i Međunarodni dan Monti Pajton statusa na Fejsbuku.

Zvanično nije stiglo nikakvo objašnjenje za pomeranje vojne parade, ali razlog je razumljiv i uopšte nije smešan, osim možda standardima humora "Letećeg cirkusa Montija Pajtona". Naime, 9. maja predsednik Srbije Aleksandar Vučić je učestvovao na regionalnoj konferenciji u Tirani, pa je tako centralna manifestacija povodom Dana pobede prilagođena njegovim obavezama.

Parada koja je, nakon što je odložena, trebalo da ostavi utisak da je inspirisana antifašističkim evropskim vrednostima, ispostavila se kao demonstracija moći i širenje kulta ličnosti šefa države i vrhovnog komandanta - prisustvo Vučića bilo je važnije od poštovanje istorije.

Novija istorija visi poput zlokobne sudbine nad kandidatom za članstvo u EU Srbijom. Velika vojna parada najpre je bila planirana za 24. mart, dvadesetu godišnjicu početka vazdušnih napada NATO.

Ali, kako su upozorili iz Vašingtona i Brisela, to bi previše čak i za Srbiju kojoj Zapad inače (još uvek) toleriše špagu između ljubavi prema Rusiji i Vladimiru Putinu i pragmatičnog približavanja Evropskoj uniji. Jer to je moglo da se shvati kao zveckanje oružjem ili u najmanju ruku kao provokacija NATO koji se nerado seća krajnje spornog povoda i ishoda vazdušnih napada na Srbiju.

Vučić se tome povinovao i vojnu paradu je vezao za Dan pobede. Dobro, za dan nakon pobede.

Povod za paradu je istovremeno i 20. godišnjica od početka NATO napada, podsetile su režimu bliske "Večernje novosti". Za svaki slučaj, da se još jednom razjasni.

Vojna parada u Nišu je bila paradni primer pokušaja srpskog državnog vrha da premosti političko-istorijsku podeljenost u koju je uterao zemlju. Sa jedne strane predsednik Vučić uverava da je članstvo u EU prioritet spoljne politike Srbije, a sa druge strane "zvezde" vojne parade u Nišu bili su ruski borbeni avioni Mig 29, ruski vojni helikopter Mi-35, ruski tenkovi T-72, koji su kupljeni ili dobijeni na poklon od Ruske Federacije.

Srpska vojna parada, na kojoj je učestvovalo oko 4.000 vojnika i policajaca, 400 tenkova i vozila i 40 letelica, zapravo je bila demonstracija moći, koja je glorifikovala predsednika države Aleksandra Vučića i pokazala gde je Srbija pod njegovim vođstvom.

2024 © - Vesti online