Subota 11.05.2019.
20:15
Blic.rs, Vestionline

Protest "1 od 5 miliona" "Borimo se za pravo na dostojanstven život"

Tanjug
 

Pre početka šetnje, okupljenima se obratio advokat Vladimir Gajić.

- Građani i građanke, ovde smo kod Miloševe česme, gde sam stajao i pre 30 godina. I onda i danas smo se okupili zbog slobode. Kao što svi znamo, ništa se suštinski od tada nije promenilo. Taoci smo vlasti koja nas je opljačkala materijalno i duhovno. Danas znamo šta je propušteno 5. oktobra, znamo šta je trebalo da bude 6. oktobar - rekao je Gajić.

Govorio je i glumac Nenad Hadži Maričić.

- Učinili smo ovih meseci prvi korak, probudila se uspavana Srbija. Uspeli smo da izađemo iz ćutanja i da postavimo temelje za novo, drugačije društvo. Dragi ljudi, moramo da se pogledamo u oči i da priznamo da imamo veliku odgovornost za ćutanje. Mi smo dozvolili da nam se život pretvori u kvazidemokratiju. Zato smo izašli na ulice. Ovde smo zbog nas, da svakoga dana činimo sve da branimo dostojanstvo zemlje, institucija, profesija, života... - rekao je on, nakon čega je počela šetnja.

Građani su, preko Trga Nikole Pašića, Dečanske, Nušićeve i, Svetogorske stigli do RTS.

- Ovde smo bili i po kiši i po snegu, po mraku i po danu, a RTS je ostao isti. Znajte, nećemo odustati, dolazićemo ovde i dalje. Radnike RTS pozivamo na bojkot rade ove institucije koja pripada građanima ove zemlje. Dođite u "slobodnu zonu" da popričamo, da vam kažemo da nemate čega da se plašite, protest je legitimna stvar - poručili su organizatori.

Nakon toga, okupljeni su stigli u "slobodnu zonu" u Pionirskom parku, gde je govorio Pavle Grbović iz PSG, odbornik u Skupštini grada.

- Mi smo ovde 24 sata dnevno, i bićemo ovde da se izborimo za dostojanstven život. Nije dovoljno da budemo samo protiv nekoga, mi moramo da krenemo da širimo optimizam, da je normalno živeti u normalnoj državi - naveo je on. Organizatori su pozvali okupljene da dolaze u "slobodnu zonu" svaki dan i poručili da će šetnje biti nastavljene sledeće subote.

Podsetimo, prošle subote je ispred Predsedništva Srbije otvorena "slobodna zona", koja je aktivna

24 sata, a svakoga dana od 13 do 21 čas organizovane su tribine i razgovori sa građanima u kojima učestvovuju lideri opozicionih stranaka i javne ličnosti.

2024 © - Vesti online