Ponedeljak 13.05.2019.
00:30
Vestionline

Otkrijte razarajuću lepotu Subotice

youtube
Subotica

Od svoje bogate arhitekture do opuštenih, zelenih ulica, Subotica je savršena destinacija za jednostavno šetanje. Iako još uvek nije dobro poznata destinacija, ikap postaje sve popularnija.

Ovo su neke od znamenitosti kojima se putnici mogu diviti u ovom prelepom gradu.

Gradska skupština i trg

Za tako mali grad, glavni trg u Subotici je iznenađujuće veliki, ali to ne znači ništa u odnosu na gradsku većnicu. Dok drugi evropski gradovi mogu biti smešteni u katedrali ili dvorcu, srce srpskog grada je njegova živahna i bogata gradska većnica. Ovaj remek-delo potiče sa početka 20. veka. Čak i da nije bilo njegove veličine, prolaznici bi bili očarani njenim hrabrim, ukrašenim detaljima.

Ispunjavanje ostatka glavnog trga je niz vrtova, statua i velike fontane, sve okruženo gradskim potpisima. U stvari, drveće je obavilo veliki posao zamračujući Gradsku većnicu i poseban doživljaj je kad nastupe jesen ili zima.

Zelenilo ulica

Ulice centra grada obložene su velikim drvećem što Subotici daje veoma mirnu atmosferu i čini prijatno mesto za šetnju čak i tokom vrućina. Često pod ovim lisnatim stablima možete naći nanizane stolove na otvorenom za lokalne kafiće.

Arhitektura

Pored specifičnih spomenika, postoji mnogo drugih detaljnih zgrada kojima se možete diviti na gradskim ulicama. Šetajući oko glavnog trga, okrenutim od gradske većnice bi vam sve trebalo pokazati. Međutim, posebna zgrada je gradsko Narodno pozorište, sa svojim alabasternim neoklasičnim stubovima. Do pozorišta ćete naići na ulicu Branislava Nušića, pešačku ulicu sa mnogo zanimljivijih zgrada za divljenje. Povremeno ćete naći i druge ukrašene zgrade, koje vas mogu podstići da lutate i istražujete ih.

Palata

Poseta Subotici je nepotpuna ako ne odiđete izvanrednu palatu. Svojom živopisnom fasadom može spadati u jednu od najlepših građevina u Evropi. Sagrađena kao njegov dom i studio, lokalni arhitekta ju je izgradio 1904. godine. Sada služi kao galerija moderne umetnosti.

Restorani i kafići

Jedno od zadovoljstava u poseti Subotici tokom toplijih meseci su restorani i kafići na otvorenom. Rasuti po glavnom trgu su stolovi za kafiće koji nude i sladoled. Isto tako, u ulicama Matije Korvina u hladu se mogu naći nanizani neki od najpopularnijih gradskih restorana. Takođe, imaju dobru hranu i kafu, tako da je ulica obavezna za turiste.

2024 © - Vesti online