Subota 17.10.2009.
14:02
Tanjug

Rekordan budžetski deficit SAD-a

Deficit je manji nego što je Bela kuća predviđala u avgustu, ali je dostigao vrednost 10 odsto američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP), najviše od Drugog svetskog rata. Deficit u američkom budžetu je, međutim, više nego trostruko veći od onog iz prošle fiskalne godine, koji je iznosio 459 milijardi dolara. U septembru je, takođe, prvi put u istoriji SAD zabelžen budžetski deficit 12. mesec zaredom.

Bela kuća predviđa da će budžetski deficit biti veći od bilion dolara sve do fiskalne 2011. Američki ministar finansija Timoti Gajtner je, povodom objavljivanja ovih rezultata, saopštio da su "deficiti koji se projektuju za budućnost preveliki" i da će predsednik Obama "sarađivati sa Kongresom kako bi oni bili spušteni na održiv nivo kako se privreda bude oporavljala".

Spasavanje ekonomije i nekih od najvećih banaka od najgore recesije od vremena Velike ekonomske krize s početka prošlog veka skupo je koštalo američku državu.

Paket za stimulaciju privrede, vredan 787 milijardi dolara i fond za spasavanje finansijskih institucija zajedno su odgovorni za 24 odsto ovogodišnjeg budžetkog deficita.

Tradicionalno veliki korisnik budžetskih sredstava je i ministarstvo odbrane, koje je u upravo završenoj fiskalnoj godini potrošilo 647 milijardi dolara.
 

2024 © - Vesti online