Subota 11.05.2019.
14:11
Vestionline, Tanjug

Vraćaju se radne akcije: Mladi voljni da učestvuju

M. Karović
Mladi spremni za radne akcije (Foto: Arhiva)

Istraživanje je osmislio profesor Dobrivoje Radovanović, a učestvovalo je oko 730 srednjoškolaca i studenata u Srbiji.

Profesor Radovanović kaže za Tanjug, povodom današnje, prve naučno-stručne, konferencije "Stanje i perspektive omladinskih radnih akcija", da su u anketi ispitani stavovi mladih prema budućim radnim akcijama, šta znaju do sada o radnim akcijama, da li imaju neki emotivni odnos prema tome i da li bi učestvovali u radnim akcijama.

- Pokazalo se, između ostalog, da su znanja o prošlim radnim akcijama vrlo niska. To je razumljivo, to je bilo u neko davno vreme, ne bave se sredstva informisanja time, ali pokazalo se da je emotivni odnos prema radnim akcijama raspodeljen na dva pola, jedni su protiv toga, drugi su za - rekao je Radovanović.

On je zadovoljan onim što je istraživanje pokazalo:

- Ako imate 20 ili 30 odsto za učešće među mladima od 15 do 25 godina, to je ogromna masa ljudi. Ako imate podatak da nešto više od 60 odsto ima neutralan odnos, koji bi se lako mogao prevesti u akcijaše, onda je to fantastičan rezulatat - naveo je Radovanović.

Na prvoj naučno-stručnoj konferenciji "Stanje i perspektive omladinskih radnih akcija", koju je organizovao Savez udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije - SORAS u partnerstvu sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Institutom za strateške studije Fakulteta za diplomatiju i bezbednost u Beogradu raspravljalo se o perspektivama omladinskih radnih akcija i o tome kako ih "oživeti".

Predsednik SORAS-a Momčilo Talijan ističe da su rezultati ankete iznedajujuće dobri, te da je cilj konferencije stvaranje naučne potpore za oživljavanje omladinskih radnih akcija u Srbiji.

- U pitanju je jedan veliki društveni poduhvat, užasno težak i on sigurno ne može da se sprovede nasumice i po ''o-ruk sistemu'', nego su potrebne naučno-stručne, strateške i pravne osnove - kaže Talijan.

Pored ankete, SORAS je pokrenuo devet potprojekata, čija je poenta, kako kaže Talijan, da prepoznamo koji su to načini da dođemo do radnih akcija u Srbiji.

- Nesporne su te male radne akcije u lokalnoj zajednici, tu prednjače Kragujevac Požarevac, uključuje se Novi Sad. Prošle godine više od 900 mladih je učestvovalo u tim akcijama. To nas je podstaklo da osmislimo sad jednu akciju na području cele Srbije - rekao je Talijan.

Akcija se, dodaje, zove "Ulepšajmo okolinu i uživajmo u njoj", i u njoj svoje mesto imaju i mladi i stari, od čišćenja smeća do sadnje drveća i obnove kampova i naselja.

- Osmislili smo i jednu republičku brigadu, koja će imati 210 pripadnika, akcijaša, brigadira sa svojim celinama za Vojvodinu, za Beograd, za zapadnu, odnosno istočnu Srbiju, za KiM. Ona će biti namenjena za prevenciju katastrofa i vanrednih situacija - kaže Talijan.

Studentkinja i zamenica predsednika Udruženja akcijaša Vojvodine Nikolina Cvijanović kaže da je cilj radnih akcija da se unapredi zajednica i životna sredina, kao i život mladih u budućnosti.

- Organizacija u Vojvodini tek počinje da se razvija. Do sada nismo imali nijednu radnu akciju, ali planiramo ubrzo. Najvažnije je da prikupimo mlade koji bi učestvovali. Imali smo tribine u planinarskom domu na Fruškoj gori, odziv je bio dobar i spremni su da učestvuju - kaže Cvijanović.

2024 © - Vesti online