Subota 11.05.2019.
01:32
Vestionline, recepti.com

Recept za hrskavu piletinu sa kremastim spanaćem

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Potrebno je:

2 veća parčeta pilećeg belog mesa
suvi biljni začin za piletinu
mešavina bibera
ulje

Kremasti sos od spanaća:

300 g očišćenog spanaća
2 struka mladog belog luka
1 srednji struk praziluka
100 ml mleka
1 kašika brašna
100 g kačkavalja (gauda)
30 g maslaca
1 kašičica bibera sa ukusom limuna
1 kašičica suvog biljnig začina
ulje

Priprema:

1. Otkošćeno pileće belo meso iseći poprečno, da bi se dobile četiri šnicle. Svaku šniclu malo zaseći nožem po površini, da bi se dobila veća šnicla, ali bez lupanja tučkom za meso. Meso posuti mešavinom bibera i suvim biljnim začinom za piletinu, dobro začine utrljati u meso i ostaviti ga da odstoji, poklopljeno, pola sata (ne mora u frižider). Spanać očistiti i sitno iseckati. Mladi beli luk i praziluk što sitnije iseckati (možete da koristite secko). Kačkavalj krupno izrendati.

2. U teflonskom tiganju (ili posudi sa debljim dnom, gde se jelo ne lepi prilikom prženja) sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje spustiti pileće šnicle, poklopiti, i na srednjoj temperaturi ih pržiti. Kada meso porumeni, okrenuti da se i druga strana zarumeni. Zatim sipati malo vrele vode (vodu dodavati po potrebi) i dinstati meso dok ne omekša. Isprženo meso izvaditi u manju šerpicu, poklopiti ga i držati na toplom.

3. Kremasti sos od spanaća: U masnoći gde se pržilo meso (ako treba sipati još ulja) ubaciti iseckani beli luk i praziluk. Promešati, poklopiti, i na srednjoj temeperaturi dinstati dok luk malo ne omekša. Zatim ubaciti iseckani spanać (iz 2-3 puta) i pomoću dve varjače ga dobro sjediniti sa lukom. Poklopiti i dinstati dok spanać ne splasne. Zatim posuti spanać sa kašikom brašna, promešati i naliti sa mlekom. Krčkati 2-3 minuta, pa posuti sa biberom i suvim biljnim začinom. Ubaciti iseckani kačkavalj, kockicu maslaca i mešati dok se kačkavalj i maslac ne otope, pa skloniti sa vatre.

4. Piletinu poslužiti uz kremasti spanać i prilogom po želji. Ja sam poslužila pirinač sa kikirikijem, a dobro se slaže i uz krompir pire...

2024 © - Vesti online