Subota 11.05.2019.
04:33
Vestionline, lepotaizdravlje.rs

Kako pravilno očistiti lice?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovaj beauty režim zasniva se na jednostavnom pravilu: Što jednostavnije, to bolje. Evo koje greške najčešće pravimo kada čistimo lice.

1. Agresivni preparati

Bez obzira da li za čišćenje koristite tonik ili neki drugi preparat, najbolje je da izaberete što nežniju, neutralniju i jednostavniju varijantu preparata. Svrha čišćenja je uklanjanje nečistoća, mrtvih ćelija i viška masnoće, a ne zatezanje lica ili hranjenje kože, pa izbegavajte preparate koji sadrže takve sastojke, jer će oni samo izazvati crvenilo i peckanje.

2. Prečesto čišćenje lica

Ne budite opsednuti čišćenjem lica i sasvim je uredu ukoliko ste preskočili jedan dan (naravno, ako tog dana niste nosili šminku). Dovoljno je da se umijete jednom ili dva puta dnevno, osim u slučajevima kada vam je dermatolog savetovao drugačije. Prečesto čipšćenje lica može da uzrokuje hiperprodukciju masnoće i pojavu bubuljica.

3. Umivanje toplom vodom. 

Hladna do mlaka voda je blagotvorna za kožu lica jer podstiče cirkulaciju, dok pretopla voda uklanja zdrava prirodna ulja sa kože.

4. Preterivanje sa pilinzima

Piling uklanja mrtve ćelije sa kože i podstiče cirkulaciju lica, ali prekomerno korišćenje pilinga može da ošteti kožu i da izazove različite probleme, pa stručnjaci savetuju da upotrbu pilinga ograničite na jednom do dva puta nedeljno.

5. Sušenje lica

Nakon što se umije, većina nas samo ugrabi prvi peškir i obriše lice. Često lice obrišemo korišćenim peškirom i na taj način samo poništimo efekte čišćenja lica. Koristite meku, čistu krpicu za lice, ili ga obrišite tapkanjem čistim peškirom, a ne trljanjem.

6. Ista nega i leti i zimi

Većina dama na isti način neguje kožu i leti i zimi i tako pravi veliku grešku. Zimi provodimo više vremena u zagrejanim prostorijama sa suvim vazduhom i provodimo više vremena tuširajući se toplom vodom, i sve to doprinosi isušivanju kože. Zato zimi promenite svoj beauty režim. Koristite hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom najmanje 15 i ne čistite lice prečesto.

7. Nega područja oko očiju

Koža oko očiju je tanja i osetljiva, pa treba da je negujete nežnije nego druge delove lica. Koristite blagi preparat za skidanje šminke oko očiju i izbegavajte agresivne sapune i druge preparate direktno na osetljivim kapcima. .

2022 © - Vesti online