Petak 10.05.2019.
14:21
Vestionline

Mhitarijan ne igra finale zbog politike?

twitter.com/europaleague
 

Arsenal je u četvrtak izborio finale Lige Evrope posle dve pobede u duelima sa španskom Valensijom. "Tobdžije" će, postalo je jasno istog trenutka kada su overili vizu za Azerbejdžan, igrati bez jednog od najboljih - Henriha Mhitarijana.

Razlog zbog kojeg Jermen neće putovati u Baku je strogo politički. Nisu u pitanju ni kartoni, ni povreda, a ni neka naknadna suspenzija UEFA.

Finalna utakmica masovnijeg klupskog takmičenja Evropske fudbalske unije, koja će biti odigrana 29. maja u gradu na obali Kaspijskog jezera, protećiće bez Mhitarijana, jer su politički odnosi između Azerbejdžana i Jermenije godinama hladni, tačnije ne postoje.

Nekadašnje republike Sovjetskog Saveza sukobile su se još za vreme velike države oko Nagorno-Karabaha. Rat je počeo 1988. i trajao je sve do 1994. godine. U pitanju je bio sukob između Republike Azerbejdžan i većinskih Jermena iz Nagorno-Karabaha, koji su imali podršku matice.

Tada su prekinuti svi diplomatski odnosi između dve države, a na snazi je i zabrana ulaska Jermena u Azerbejdžan i obrnuto.

- Henrih, znaš i sam, ti sa nama ne možeš u Baku. Navijaćeš ispred televizora - glasila je poruka koju je menadžer Arsenala Unaji Emeri rekao svom fudbaleru.

UEFA je objavila kako će podržati Arsenal u traženju vize za svog igrača, ali konačnu odluku doneće, ipak, azerbajdžanska vlada.

2019 © - Vesti online