Petak 10.05.2019.
12:29
Vestionline, Tanjug

Rusija i Japan i dalje bez rešenja

pixabay.com
 

- Tokom prethodnih rundi razgovora u januaru i februaru, kao i tokom konsultacija između naših zamenika, strane su razjasnile principijelne pristupe i detaljno su diskutovali o istorijskim i zakonskim aspektima - rekao je Lavrov, prenela je agencija Tass.

On je izneo očekivanje da će ovi najnoviji razgovori i konsultacije omogućiti dvema stranama da bolje razumeju razlike u svojim pozicijama.

Kono je rekao da Tokio očekuje da odnosi s Moskvom dostignu novi nivo.

- Danas, želeo bih da imam detaljan razgovor s Vama, gospodine Lavrov, u cilju rešavanja teritorijalnog pitanja, koji je ostao nerešen dugo vremena, i sklapanje mirovnog sporazuma, uz jačanje bilateralnih odnosa u širokom spektru i dovođenju japansko-ruskih odnosa na novi nivo - poručio je japanski šef diplomatije.

Od sredine 20. veka, Rusija i Japan održavaju konsultacije da bi postigli mirovni sporazum, koji nije potpisan posle Drugog svetskog rata.

Kurilska ostrva su glavna tačka spoticanja između dve zemlje, pošto Japan traži da mu se četiri južna ostrva tog arhipelaga na Pacifiku vrate.

Iako su dve zemlje potpisale 1956. godine zajedničku deklaraciju o kraju rata i uspostavile diplomatske i druge odnose, ipak, mirovni sporazum još nije potpisan.
 

2024 © - Vesti online