Četvrtak 09.05.2019.
23:11
Vestionline

Primabalerina se oprostila od igračke karijere

Narodno pozorište
Mila Dragičević u baletu "Kraljica Margo"

Pre početka predstave, v. d. upravnika Ivana Vujić uručila je Mili Dragičević Srebrnjak Narodnog pozorišta.

"Imam neobičnu čast i radost da budem zajedno sa vama, u jednom svetom trenu, kada jedna zvezda nastavlja dalje svoj let", rekla je Vujićeva pred prepunom salom, navedeno je u saopštenju Narodnog pozorišta.

"Mila je zvezda-igrač i želim da joj uz Srebrnjak predam i ovu zvezdu koja će zajedno sa njom, dalje, nastaviti da pleše. Kako će ona plesati, to će ona odlučiti, na koje sve načine, ali ja sam sigurna da ćemo svi uživati", rekla je, između ostalog, v. d. upravnika.

Gledaoci su snažnim aplauzom i ovacijama nagradili Dragičevićevu, koja je od 1991. godine angažovana u Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu, a 2000. godine dobila je zvanje prve solistkinje.

Igrala je u predstavama "Uspavana lepotica", "Žizela", "Labudovo jezero", "Don Kihot", "Dama s kamelijama", "Silfide", "Šeherezada", "Samson i Dalila", "Pesnik Čajkovski".

Prvakinja Baleta postala je 2001. i od tada je tumačila uloge u baletima "Jesenji pljusak", "Don Kihot", "Ohridska legenda", "Čudesni mandarin", "Labudovo jezero", "Doktor Džekil i mister Hajd", "Romeo i Julija", "Samson i Dalila", "Pakita / Frančeska da Rimini", "Žizela", "Posvećenje proleća / Žar-ptica", "Kraljica Margo", "Ukroćena goropad".

U baletskom spektaklu "Kraljica Margo", na muziku Gorana Bregovića, u koreografiji i režiji Krunislava Simića i pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, učestvovalo je više od 200 učesnika, a partner Mile Dragičević u ulozi La Mola bio je Milan Rus.

Libreto za predstavu (svetska praizvedba održana je 1. decembra 2005. godine), nastalu prema istoimenom romanu Aleksandra Dime, uradio je Boško Milin, a veliki publicitet donela joj je i nova Bregovićeva muzika, a Bregović je 1994. godine komponovao muziku i za istoimeni film.

2019 © - Vesti online