Četvrtak 09.05.2019.
18:06
Vestionline

Drama u hrvatskim vodama: Trajekt sa 342 osobe "zarobljen" na moru

Youtube
Trajekt "Aurelija" (Foto: Arhiva)

Trajektu je otkazao jedan od motora i od tada satima pluta.

Rano jutros trajekt, koji plovi na redovnoj liniji Ankona - Split, doživeo je noćnu moru svakog kapetana i putnika, pišu hrvatski mediji. Reč je o motornom putničkom brodu koji prevozi 250 putnika i još 92 člana posade. Taj model broda ima dva pogonska stroja, jedan je sada otkazao, a s drugim se brod održava na površini i pluta.

Prema trajektu su odmah upućena dva remorkera. Akciju spasavanja trajekta Aurelija preuzeo je Centar za traganje i spasavanje na moru u Rijeci. Situacija, međutim, nije tako lako rešiva - zbog lošeg vremena, odnosno jakog juga, dva tegljača koji su se jutros uputili prema trajektu morali su da budu vraćeni u šibensku luku.

- Situacija oko trajekta "Aurelija", na kojem se nalazi 250 putnika i 92 člana posade, nije tragična, najvažnije je da nema povređenih, a jedina šteta je na jednom od pogonskih motora koji je ostao u kvaru - izjavio je za "Jutarnji list" David Radas, šef Službe za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture.

Radas je rekao da trenutno na moru i dalje duva jak jugo, a da su talasi visoki oko pet metara. Trajekt i dalje pluta na lokaciji 10 milja jugozapadno od Kornata, na razmeđi splitskog i šibenskog akvatorija, u smeru Splita, saopštilo je nadležno ministarstvo.

Prema poslednjim informacijama, povređenih nema.

Inače, trajekt je dug 150 metara.

2024 © - Vesti online