Četvrtak 09.05.2019.
16:52 >> 17:03h
B. Paunović

Lukas Moura: Od odbijanja Real Madrida do finala Lige šampiona

Twitter
Lukas Moura posle prolaska Totenhema u finale LŠ

Lukas, kako ga najčešće zovu zapečatio je sudbinu holandskog tima u revanš meču polufinala Lige šampiona. Imao je Ajaks gol prednosti iz Londona, ali nisu uspeli pred svojim navijačima I da je sačuvaju.

Imali su zavidnu prednost, vodili su 2:0, ali su je u poslednjim sekundama meča izgubili. Glavni krivac za to bio je upravo omaleni Brazilac koji je postigao het-trik.

Karijeru je počeo u domovini, igrao je za mlađe selekcije Atletico Juventus (1999-2002), Korintijansa (2002-2005), Sao Paola (2005-2010), a za prvi tim je debitovao 2010. godine. Za dve godine koliko je proveo noseći dres Sao Paola igrajući za prvi tim postigao je 19 golova u 74 meča.

Pet godina proveo je u Francuskoj što mu je bio prvi angažman van Brazila. Odabrao je Paris Sen Žermen i bio je jako uspešan u tome - 34 gola za 153 meča na terenu.

Ipak, prethodne godine potpisao je za Totenhem što se pokazalo kao odličan potez.

Brz i moćan, kreativno je i tehnički nadaren, poznat po svom eksplozivnom ubrzanju, agilnosti i tempu na lopti, kao i po odličnim veštinama vođenja. Svestran je igrač, sposoban da igra na nekoliko pozicija.

Nakon što je impresionirao Sao Paulo, 2012. godine Moura je bio na radaru evropskog elitnog kluba i sa 19 godina. Žoze Murinjo ga je gledao u Hamburgu (meč Brazila protiv Danske), ali ga je Real Madrid odbio.

PSŽ je platio 40 miliona eura kako bi u svoje redove doveo Brazilca, rizikujući tim potezom da će pokazati sve što zna pored sunarodnika Nejmara koji je došao 2017. godine. Njegovim dolaskom Lukas je bio jedan od onih koji su žrtvovani. Otišao je u Englesku pridruživši se Totenhemu. Spursi su ga za 27 miliona eura i biće njihov igrač do 2023.

U Londonu, njegov život nije bio savršen, ali Moura pronalazi više prilika ove sezone koje koristi. Protiv Junajteda postigao je dva pogotka i tako je Totenhem naneo najveći poraz Manchester juanjtedu u poslednje četiri godine.

U Ligi šampiona ispisuje istoriju u odsustvu Harija Kejna, napredujući kao nikad pre. Prethodne večeri je pokazao da nikad ne odustaje čak i kad je suočen s teškoćama.

2024 © - Vesti online