Četvrtak 09.05.2019.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva

Mnogima potrebna podrška

Lična arhiva
Bivše radnice Zlatare Majdanpek preuzele pakete brašna

- Praznični dani bi u suštini trebalo da budu drugačiji od ostalih. Ipak, ima i onih koji nisu bezbrižni jer im uvek nešto nedostaje, a to je najčešće hrana. I ove godine želeli smo da usrećimo decu, kao prethodnih 20, da najneophodnijim namirnicama pomognemo osiromašene porodice, kojih je sve više. S druge strane, donatora je sve manje. Mali broj ljudi saoseća sa onima, koji nemaju dovoljno. Kompanije obično "posluju" s velikim humanitarnim organizacijama, a ta pomoć, do nas manjih, najčešće ne stiže. Ljudima je potrebna konkretna podrška - najviše u hrani, sredstvima za higijenu. To što se dobija preko državnih institucija ne zadovoljava njihove potrebe i obaveza svih nas jeste da pronađemo način i put do redovne pomoći. Soko Štark je prvi put naš donator i mi im se zahvaljujemo - istakla je predsednica Odbora, Mionka Nikolić.

Navodi i da je slovenačka pekarska industrija Don Don u periodu od samo nekoliko meseci dva puta za građane Majdanpeka i Donjeg Milanovca izdvojila veću količinu brašna.

Ovde su žene veoma vešte u pripremanju različitog peciva, a pojedine porodice redovno po jedan obrok imaju od testa. Ivana Radovanović, mlada majka tri devojčice, veoma se obradovala paketu ove osnovne namirnice, koji je dobila. Nije zaposlena, kao ni suprug.
- Brašno je stiglo u pravom trenutku. Koristim ga u većim količinama. Deci pripremam kiflice, picu, lepinje. Za našu petočlanu porodicu, ovo mnogo znači. Često nisam u prilici da izdvojim novac za kupovinu užine, a kada imamo brašno u kući, brzo se pripremi nešto. Mnogo hvala. Devojčice su se posebno obradovale slatkišima jer nismo u prilici da im često kupujemo - rekla je Ivana.

Lična arhiva
Bori se da niko ne gladuje: Mionka Nikolić

Zahvalne su i bivše radnice Zlatare Majdanpek. Verica, Vera, Jasna, Dragica, Dorisa, samo su neke od njih. A uvek je i neko novo ime. Kažu da su zaboravljene od svih. Tu su i najstariji sugrađani, kojima uskoro neće ostati ništa od penzije.
- Ovom prilikom želim da naglasim veliku podršku gospođe Danijele Fisakov, predsednice Slovenačkog poslovnog kluba. Beskrajno smo joj zahvalni. Mnogo čini za nas, na različite načine. Naši korisnici znaju da je ova divna žena, velikog srca, spona u ostvarenju mnogih kontakata sa kompanijama, koje nas pomažu. Naročito kad su deca u pitanju. Trebalo bi da bude primer mnogima, koji su u prilici da na bilo koji način pomognu - naglasila je Mionka Nikolić.

Hrana uvek na prvom mestu

- I dalje prikupljamo deklasirano voće i povrće u prodajnim objektima Tempo i Maksi u Požarevcu. I dalje su problem vozilo i benzin. Želja da se nekome obezbedi hrana, međutim, vrednija je od novca za benzin. Očekujemo i nadamo se da će se kompanije više uključiti u humanitarne aktivnosti jer nekoliko paketa proizvoda njihovo poslovanje neće ugroziti, a za neke ljude će to značiti bar jedan obrok dnevno. Moramo biti odgovorniji jer dosadašnje iskustvo pokazuje da nije tako - istakla je Mionka Nikolić.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2019 © - Vesti online