Četvrtak 09.05.2019.
11:40
Z. Marjanović - Vesti

Šah u čast bake Milojice

Z. Marjanović
"Zaraženi" crno-belim poljima: Sve više dece među šahistima

Maljenska šahovska priča započela je na inicijativu Zorana Pantovića, tadašnjeg seoskog učitelja, danas direktora škole u Pranjanima i Milana Stojanovića, tadašnjeg predsednika Šahovskog kluba Proleter. Stojanović je u tim krajevima zauvek ostao upamćen kao dobrotvor koji je u najtežim danima za narod u selima na Maljenu prikupio pomoć u vrednosti od preko milion evra.

U međuvremenu, pre nekoliko godina Milan je preminuo, ali sećanje na njega i njegovu humanost ne bledi.
- Prvi turnir je bio posvećen Milojici Knežević, jedinoj ženi u selu Bogdanica koja je umela da igra šah, a da simbolika bude potpuna, taj prvi turnir je održan u seoskoj školi baš na dan sahrane bake Milojice. Poštovanje prema starici bio je samo povod za održavanje tog prvog turnira, ali razlozi za ovakvu manifestaciju u jednom od najzabačenijih sela milanovačke opštine bio je mnogo dublji - naglasio je za "Vesti" jedan od organizatora prvomajskog turnira Zoran Pantović.

Zapravo, na ovaj način Milan Stojanović, veliki humanista, želeo je da uspostavi trajnu vezu između maljenskih sela i grada Mindena i da ta veza između Srbije i naše dijaspore bude trajna.
- U tome je u potpunosti uspeo jer smo, evo, deseti put organizovali prvomajski turniru u šahu koji ima sve više učesnika, a najviše dece - dodaje Pantović.
Šahovski klub Proleter je osnovan 1975. godine u Mindenu i okupljao je, i danas okuplja, naše ljude koji rade i žive u ovom gradu. Predsednik kluba Fadil Nurudin, Beograđanin čije je poreklo iz Prizrena, do ove godine bio je redovan gost na turniru u Bogdanici.

Ovog puta, međutim, zbog obaveza nije mogao da učestvuje na turniru, ali je, svojevremeno, u pero reportera "Vesti" govorio da je klub bio organizator prikupljanja pomoći za narod Srbije i tada niko nikoga nije pitao kojoj naciji i veri pripada već koliko ko može da pomogne srpskom narodu u vreme sankcija prema Srbiji i u vreme NATO agresije.

Osim naših ljudi, tvrdio je tada Nurudin, u prikupljanju pomoći učestvovali su i mnogi Nemci.

Simultanka Dirka Šua

Ove godine Šahovski klub Proleter predstavljao je Mileta Stojanović koji je, kao i uvek do sada, učesnicima turnira doneo i prigodne poklone.
- U Bogdanici smo, kao i uvek do sada, dočekani onako kakav je vekovni običaj naroda ovog kraja. Drago nam je da je turnir zaživeo i da je šah sve popularniji među decom. Mi smo sve učinili i činimo, a pre pet godina smo uspeli i da u Bogdanicu dovedemo čuvenog nemačkog inetrnacionalnog šahovskog velemajstora Dirka Šua koji je odigrao valjda prvu simultanku u ovim krajevima. On je došao iz poštovanja prema nama koji živimo i radimo u Nemačkoj, ali je na taj način iskazao i poštovanje srpskom narodu i bio je oduševljen onim što je video i doživeo u Srbiji - reči su Milete Stanojevića.

Više od igre

Za organizatore Međunarodnog prvomajskog trurnira u Bogdanici šah je odavno mnogo više od igre, ali, ipak, ima i takmičarski karakter.
Ove godine u juniorskoj i seniorskoj kategoriji učestvovalo je 28 šahista iz Moravičkog okruga. Prvo mesto i vredne poklone u juniorskoj sekciji osvojio je Filip Srefanović, a najbolji u seniorskoj selekciji bio je Al Atarji Sami.

2024 © - Vesti online