Petak 10.05.2019.
00:11
D. Dekić - Vesti

Patrijarh Pavle postaje svetac?

A. Čukić
Patrijarh Pavle

Kanonizacija patrijarha Pavla želja je vernika koji iz cele Srbije dolaze da se poklone njegovim senima u porti manastira Rakovica gde počiva. Ali, kako tvrde, i zbog isceliteljskih i drugih čuda koja se dešavaju na njegovom grobu. Mnogi su ga još za života smatrali svecem, a kako se u novembru navršava decenija od njegove smrti, što je jedan od uslova za kanonizaciju, ova tema se aktuelizovala.

Božja volja

Svece ne proglašavavaju ljudi nego Bog, kaže za "Vesti" protođakon Ljubomir Ranković, glavni urednik "Glasa crkve". On ističe da je Bog patrijarha Pavla za života ovenčao oreolom.

- Antička izreka kaže "glas naroda je glas božji", a narod ga je kolektivnom intuicijom za života nazvao ga svecem koji hoda. Kad će i da li će na ovom saboru to biti učinjeno, nije presudno. Važan je stav Boga i naroda, a verujemo da ga je Bog pripisao saboru svetih na nebu. Oreol nije potreban njemu nego nama, a on je najveći kapital našeg vremena i uz Svetog Nikolaja i Svetog Avu Justina Ćelijskog, sveto trojstvo - kaže protođakon Ranković.

Kosovo ostaje srpsko

Uslovi za kanonizaciju jesu da od smrti prođe najmanje 10 godina, da mošti te osobe nisu istrulile, da neko iz SPC zvanično iznese predlog Saboru, kao i da je osoba živela na glasu svetosti, vodila čestit i pobožan život i da se na grobu dešavaju isceljenja.

Kada je reč o KiM, nezvanično se pominje da SPC neće menjati svoj viševekovni stav, već će potvrditi ranije iznete stavove Sabora protiv priznanja, odnosno "razgraničenja".

Ovogodišnji Sabor održava se u manastiru Žiča, sedištu prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save, u skladu s jubilejem osam vekova autokefalnosti, što je zasluga upravo ovog srpskog svetitelja.

Potom će se preseliti u Beograd, gde će biti održan radni deo Sabora.

Crkva ne žuri

- Crkva s tim stvarima nikad nije žurila. Ni Sveti vladika Nikolaj, ni Sveti Sava nisu tako brzo kanonizovani. Videćemo šta će biti na Saboru - kaže protođakon Ljubomir Ranković i dodaje da veličinu pokojnog patrijarha Pavla neće povećati, ni umanjiti što će vladike možda ove godine izglasati predlog i proglasiti ga svetiteljem.

Papa precrtao Stepinca

Papa Franja je na povratku iz Bugarske i Severne Makedonije izjavio da ne zna čemu bi služilo proglašenje zagrebačkog nadbiskupa iz vremena NDH Alojzija Stepinca za sveca.
- Stepinac je bio duševan čovek, zato je proglašen blaženim. Ali, postoje nejasne istorijske tačke. Molio sam se, promišljao, i zatražio pomoć srpskog patrijarha Irineja. On je velik patrijarh. Napravili smo zajedničku istorijsku komisiju i sarađivali smo. Čemu bi služilo proglašenje Stepinca za sveca ako tu istina nije jasna - rekao je papa Franja.

Svađa zbog Ukrajine

O mogućem sukobu na Saboru pišu pojedini srpski tabloidi.
- Sukob pravoslavlja Carigrada i Moskve odrazio se i na odnose unatar SPC, a za sada je epilog da vladika Irinej priprema svilen gajtan za episkopa zapadnoameričkog Maksima - navode tabloidi.

Sve je počelo pismom Sinoda carigradskom patrijarhu Vartolomeju kojim se poziva da preispita odluku o davanju autokefalnosti zajednici raskolničkih verskih organizacija u Ukrajini. U pismu se navodi da će "SPC biti prinuđena da svom sveštenstvu preporuči da se kloni služenja sa Ukrajincima i sa svima koji sa njima saslužuju".

Reagovao je episkop Maksim, kako se navodi, "rečima da takav stav izaziva smutnju u pravoslavnoj dijaspori koja pokušava sa mukom da očuva jedinstvo u sukobu Carigrada i Moskve. List dodaje i da vladika Irinej želi pad vladike Maksima i zbog njihovog sukoba od pre dve godine oko Darvinove teorije evolucije.

Čvrsti temelji SPC

Ništa veliko, senzacionalno ni bitno neće se desiti na Saboru SPC, tvrdi za "Vesti" istoričar Veljko Đurić - Mišina.
- Kosovo neće biti tema ovogodišnjeg Sabora jer je bilo prošle godine u Peći, uoči odlaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Berlin. Taj njihov stav je kristalno jasan. Neće pričati ni o ukrajinskoj crkvi jer su i po tom pitanju zauzeli stav - kaže Đurić.
U osvrtu na moguću odluku o kanonizaciji patrijarha Pavla, Đurić objašnjava da je previše rano i da je potrebno još elemenata za to.
- Planirano je da iduće godine bude osveštana crkva u kojoj je upokojeni patrijarh bio kršten, a na njenom mestu izgradiće se nova - otkriva naš sagovornik.

2024 © - Vesti online