Sreda 08.05.2019.
21:50
Vestionline, Tanjug

Dan pobede u ambasadi Rusije

Tanjug
Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i premijerka Ana Brnabic na svečanom prijemu

Čepurin je rekao da se na sveti praznik, Dan pobede, sećamo kako su ruski i srpski narod prošli kroz najteža iskušenja na prvoj borbenoj liniji, da su izdržali i pobedili.

- Drugi svetski rat je postao istorija, ali svetla sećanja na njegove besmrtne junake, njihovu odvažnost i plemenitost neće se ugasiti u našim srcima - rekao je Čepurin.

Podsetio je da će u oktobru ove godine biti obeležena 75. godišnjica otkako su sovjetski i jugoslovenski vojnici oslobodili Beograd, a taj događaj je, prema rečima Čepurina, bio posebna etapa na putu ka "velikoj pobedi".

Ambasador je zahvalio svima koji će sutra učestvovati u stroju "Besmrtnog puka" u deset gradova u Srbiji i onima koji su omogućili održavanje te manifestacije.

- S nestrpljenjem očekujemo predstojeće Parade pobede 9. maja u Moskvi i drugim gradovima od Vladivostoka do Kaliningrada, i 10. maja u Nišu - kazao je Čepurin i čestitao prisutnima "dan zajedničke velike pobede".

Minutom ćutanja odata je počast poginulima u Drugom svetskom ratu u borbi protiv fašizma, a Moskovski kadetski muzički korpus izveo je himne Rusije i Srbije i ruske i srpske pesme iz ratnog doba.

Svečanom prijemu prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, ministar zadužen za inovacije Nenad Popović, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, predsednik Odbora za spoljne poslove Federalne Skupštine Rusije Konstantin Kosačev.

Među zvanicama bili su i predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, predstavnivici diplomatskog i vojnog kora.
 

2024 © - Vesti online